Acasă Actualitate Mai multe localități din Timiș ar putea beneficia de sprijin prin programul...

Mai multe localități din Timiș ar putea beneficia de sprijin prin programul Anghel Saligny. Se solicită sprijinul CJT

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Timiș va depune o solicitare de finanțare din programul Anghel Saligny a susținerii realizării unei rețele de alimentare cu gaze naturale pentru o mare parte dintre localitățile din zona de centru a județului. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Distribuție Gaz Timiș Centru a solicitat sprijinul administrației pentru a putea duce la realizare proiectul.

Votul consilierilor județeni a fost acordat, joi, pentru „Înființare sistem inteligent de distribuție gaze în comunele Boldur, Nițchidorf, Darova, Pădureni, Racovița, Sacoșu Turcesc, Tormac, Victor Vlad Delamarina, Știuca, Găvojdia și extindere rețea distribuție gaze în comuna Belinț, județul Timiș”. Valoarea investiției este semnificativă, așa că, cel mai probabil, se vor solicita bani prin Anghel Saligny.
”Noi încercăm să vedem cum putem compensa acest neajuns și să ajutăm la cofinanțare, dacă este nevoie, dar mai întâi trebuie să avem un dialog cu UAT să vedem care sunt nevoile și care sunt planurile lor în această direcție, iar apoi să venim cu măsurile de sprijin. Înseamnă operaționalizarea acelor servicii, direcții care duc la o mai mare eficiență energetică a clădirilor publice și a activităților ce pot fi eficientizate la nivel energetic la nivel local. Noi avem un proiect astăzi adoptat în cadrul ședinței de Consiliu Județean, practic primul proiect propus de către autoritățile publice locale, asociate într-un ADI, unul dintre cele 5 ADI-uri pentru a obține finanșare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny. Sunt mai multe comune care vor beneficia de finanțare, dacă proiectul va fi declarat câștigător.  Mai întâi să câștigăm finanțarea, sumele alocate la nivel național sunt de 7,5 miliarde de lei, plus 5 miliarde lei pentru proiectele declarate eligibile, dar care nu au primit finanțare pe POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare). Acest proiect se încadrează în prima categorie de proiecte. Făcând un calcul sumar, la nivelul fiecărui județ, dacă ar fi să se împartă egal, ar veni 180 milioane lei. Acest proiect are o valoare de 160 milioane de lei, s-ar încadra în această marjă, dar nu ar mai rămâne loc pentru alte finanțări”, a spus Alin Nica, șeful CJ Timiș.

Proiectul de realizare a sistemelor de alimentare cu gaze naturale este unul pornit acum câțiva ani, în mandatul lui Călin Dobra.

Comentarii

comentarii