Acasă Economic Mai multe primării din Arad vor să facă economii la buget folosind...

Mai multe primării din Arad vor să facă economii la buget folosind energia solară

DISTRIBUIȚI

Mai multe primării din Arad au depus proiecte pentru a obţine fonduri europene nerambursabile pentru construirea de parcuri solare fotovoltaice de producere a energiei electrice, primarii afirmând că astfel vor face economii la buget, reducându-se valoarea facturilor la energia electrică. Până în prezent, primăriile din comunele arădene Socodor, Grănicei, Vinga şi Semlac au depus la Ministerul Economiei proiecte pentru a primi bani europeni în vederea amenajării acestor parcuri fotovoltaice. Investiţiile urmează să fie finanţate din fonduri structurale europene, pe axa 4.3 – resurse de energie regenerabilă. Cofinanţarea administraţiei locale la aceste investiţie va fi de 2 la sută. Parcul cu celule fotovoltaice va produce curent care va intra în sistemul naţional, pe linia de medie tensiune. Se va contoriza şi se va compensa cu ceea ce consumă unităţile administrative teritoriale, spun primarii care au depus deja proiecte pentru obţinerea finanţării europene. „În cazul în care proiectul va obţine finanţare, Primăria din Socodor nu îşi va mai face probleme în ceea ce priveşte costurile facturilor de energie electrică pentru comună şi satele aparţinătoare. Vom avea asigurat iluminatul la şcoală, la grădiniţe, dar şi iluminatul public al comunei. Proiectul este în curs de evaluare şi aşteptăm să fie aprobată finanţarea. Ne dorim să începem implementarea proiectului în acest an”, a declarat Ioan Jura, primarul comunei Socodor.
De asemenea, primarul comunei Grăniceri, Claudiu Bătrânuţ, a spus că proiectul care prevede finanţarea de parcuri fotovoltaice de producere a energiei electrice prin conversia energiei solare va aduce multe beneficii. Parcul va fi amenajat în satul Şiclău şi va asigura mai multă energie decât are nevoie, în prezent, administraţia locală pentru instituţiile de interes public. „Parcul va produce 164.000 KW pe an, iar noi folosim 98.000 KW pe an. Ceea ce înseamnă că vom deveni independenţi de reţeaua naţională de alimentare cu energie electrică”, a declarat Claudiu Bătrânuţ. Acesta a mai adăugat faptul că parcul fotovoltaic va asigura energie pentru primărie, şcoli, grădiniţe, iluminat public, pentru două uzine de apă şi pentru o staţie de epurare a apelor.
Primarul comunei Semlac, Letiţia Stoian, a susţinut că implementarea unui astfel de proiect înseamnă o economie de 25 de milioane de lei la bugetul local, bani care înseamnă costurile iluminatului cu energie electrică într-un an. „Parcul fotovoltaic ne-ar asigura energia electrică pentru instituţiile publice din comună, primărie, şcoli, dispensare, biserici, dar şi pentru iluminatul public. Noi avem şi o alee a luminilor, cu 100 de stâlpi de energie electrică, care vor fi alimentaţi din acest parc”, a declarat Letiţia Stoian.
Un alt proiect pentru obţinerea de fonduri europene nerambursabile pentru construirea de parcuri solare fotovoltaice de producere a energiei electrice a fost depus de Primăria localităţii Vinga.
Primăria Arad a anunţat că, în câteva zone din municipiu, ar putea fi instalate lămpi solare care să asigure iluminatul ecologic pe timp de noapte, dacă va obţine 10 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile. Studiul de fezabilitate pentru extinderea sistemului de iluminat public în municipiu prin implementarea soluţiilor de alimentare cu energie electrică din sisteme fotovoltaice a fost deja finalizat.
Conform proiectului, iluminatul stradal va fi extins pe străzile de la periferie, pe şoseaua de centură, în 70 de locuri de joacă pentru copii, pe alei pietonale şi pe o pistă pentru biciclişti care va fi construită. În prezent, în aceste zone, iluminatul public este inexistent. Primăria intenţionează să introducă în aceste locuri iluminatul ecologic, prin folosirea energiei solare, cu ajutorul unor lămpi cu leduri şi cu panouri fotovoltaice.
Totodată, Consiliul Judeţean Arad intenţionează să solicite fonduri europene destinate unui parc fotovoltaic care să producă energie alternativă pentru instituţiile publice din subordine. Astfel, a fost scoasă la licitaţie achiziţia de „Servicii de elaborare documentaţii tehnice în vederea obţinerii de finanţare pentru obiectivul de investiţii parc solar fotovoltaic de producere a energiei electrice prin conversia energiei solare”. Consultantul va trebui să realizeze un studiu de fezabilitate, un studiu topografic, unul geotehnic, cererea de finanţare şi să asigure asistenţa de specialitate pentru cererea de obţinerea de fonduri nerambursabile.
Dacă proiectul va fi aprobat, alături de Consiliul Judeţean Arad vor fi alimentate cu energie alternativă Compania de Apă, Aeroportul, Spitalul Judeţean, Direcţia pentru Protecţia Copilului, Biblioteca judeţeană, Complexul Muzeal Arad, Centrul Militar Judeţean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Zona Liberă Curtici-Arad, şi mai multe şcoli şi unităţi medicale din judeţ. Valoarea proiectului va fi de maxim 50.000.000 euro.
Sursa: NewsIn
 

Comentarii

comentarii