Acasă Actualitate Mai nou, prefectul Ritivoiu comentează… postările primarului Fritz. Gardul din Parcul Copiilor...

Mai nou, prefectul Ritivoiu comentează… postările primarului Fritz. Gardul din Parcul Copiilor nu ar fi căzut în 2016, iar CJPC ar fi fost chiar „blând” în sancțiuni

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 13 aprilie, într-o conferință de presă, prefectul social-democrat al județului Timiș, Mihai Ritivoiu, a ținut să comenteze… o postare pe Facebook a primarului Timișoarei, Dominic Fritz. Cea de marți, în care edilul-șef deplângea activitatea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș, care ar fi amendat primăria, printre altele, și pentru un gard căzut în 2016, „acum exact șase ani și o lună”. Prefectul spune că nu este vorba despre acel gard, iar cât despre „hărnicia” comisarilor CJPC, acesta consideră că aceștia chiar au fost „blânzi” în sancțiuni.

„Săptămâna trecută a fost un control de la Protecția Consumatorului la locurile de joacă și în parcuri. Ca urmare a acestui control, s-au primit două amenzi de câte 5.000 de lei și un avertisment. Domnul primar sesizează faptul că pe inspectorii unor instituții din județ i-a cuprins hărnicia și că astăzi (ieri, marți – n.r.) comisariatul a amendat primăria «pentru un gard căzut din 2016. (…) Pe partea de control a OPC, vreau să vă comunicăm că acesta a fost notificat cu trei zile înainte. Cuantumul maxim posibil era de 70.000 de lei. Din cele 60 de locuri de joacă au fost verificate șase. Discuțiile au fost pe Parcul Copiilor. Aici cinci echipamente, locuri de joacă efective, au fost imobilizate, prezentau un risc. Mai mult, nu am decis închiderea, ci le-am dat măsuri pe care să le remedieze într-un termen scurt”, a declarat Ritivoiu.

În aceeași ordine de idei, prefectul a amintit și de controlul făcut în februarie de Garda de Mediu, soldat cu o amendă de 60.000 de lei pentru mizeria din oraș. În urma acestuia, Ritivoiu spune că a observat că au fost luate rapid măsuri: au fost trimise mai multe echipe de salubrizare pe teren, s-au amendat constructorii care nu respectă legislația, au fost identificate gropi de gunoi clandestine. Aceeași mobilizare o așteaptă și acum în privința parcurilor.

Cât despre gardul „căzut în 2016”, Ritivoiu a citit o decizie a instanțelor. „În anul 2016 a fost făcut un control și a fost emis un proces verbal. În 2017, primăria l-a contestat, în 2018 s-a dat hotărârea instanței: «locul de joacă nu avea asigurată împrejmuirea înspre bulevardul Michelangelo. Pe 10.10.17 a fost remediată deficiența constată». Așadar, nu a fost amendată primăria pentru gardul căzut în 2016. Controalele noastre au abordare constructivă, nu să plimbăm banii statului”, a concluzionat prefectul.

În următoarea perioadă ar urma să fie verificate și alte locații din Timișoara de echipe mixte ale CJPC și Inspectoratului de Stat în Construcții. Primii vor verifica locurile de joacă; ceilalți, parcuri în general. Prefectul ține să menționeze de pe acum că aceste controale nu au caracter „politic”, indiferent de ce spun „tinerii frumoși și liberi conduși de toată emulația de moment creată la nivelul Timișoarei (la alegerile locale din 2020 – n.r.)”.

Iată textul postării lui Fritz la care a făcut referire Ritivoiu:

„În 2016, acum exact 6 ani și o lună, a căzut un gard la Parcul Copiilor sub greutatea plantelor netunse de Horticultura. Anul acesta a fost demis directorul care credea că este etern și am bugetat un proiect de reparații majore ale Parcului Copiilor. Azi, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a amendat Primăria Timișoara pentru gardul căzut în 2016.

Inspectorii CJPC au mai descoperit, tot astăzi, că pe un panou din Parcul Carmen Sylva lipsește un număr de autorizație. Panoul a fost instalat la finalizarea lucrărilor de reamenajare a acestui parc, undeva prin 2009-2010, și a rămas neamendat. Până azi. Am remediat problema încă din timpul controlului.

Vă amintesc că Primăria a mai luat o amendă acum câteva săptămâni pentru lipsa registrului spațiilor verzi, registru care a devenit o obligație legală din 2007. Prima amenda a venit acum, în 2022. Chiar și fără amendă lucrasem deja în ultimele luni la caietul de sarcini și îl vom scoate la licitație în curând.

Trăim într-o țară în care de multe ori contează mai mult să te acoperi în hârtii decât să rezolvi o problemă. Hărnicia care i-a cuprins pe inspectorii unor instituții din județ nu poate decât să mă bucure și e un pas în direcția corectă. Avem o listă uriașă de probleme pasate în ultimii 30 de ani. Am candidat la Primărie pentru că sunt deranjat de ele. E bine dacă și alții sunt de acord că lucrurile trebuie schimbate. Le vom rezolva pe rând”.

Comentarii

comentarii