Acasă Actualitate Maica Domnului Născătoarea de Dumnezeu – ocrotitoarea familiei, la Mitropolia Banatului

Maica Domnului Născătoarea de Dumnezeu – ocrotitoarea familiei, la Mitropolia Banatului

DISTRIBUIȚI

Cu binecuvântarea ÎPS Ioan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului, joi 11 august, la Paraclisul Mitropolitan Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan și Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, a avut loc conferința cu tema Maica Domnului – ocrotitoarea familiei, susținută de către părintele ieromonah dr. Rafael Povîrnaru, slujitor la altarul lăcașului de cult și cadru didactic asociat al teologiei timișorene.

Gândul îndreptat către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a reliefat câteva dintre versetele scripturistice prin care Maica Domnului oferă fiilor săi duhovnicești repere asupra modelului matern pe care societatea actuală le revendică drept o necesitate imediată pentru pnevmatizarea spațiului familial asumat prin intermediul Tainelor Bisericii.

Exemplul de ascultare, rugăciune, post, dar și iubire de Dumnezeu și oameni, precum și disponibilitatea jertfelnică reprezintă icoana din care mama creștină se poate hrăni pentru a naște sfinți.

Totodată, punând în lumină actualitatea duhovnicească a praznicelor închinate “Bisericii personificate a creației” după cum o numește preotul Constantin Galeriu, părintele conferențiar a evidențiat faptul că fiecare mamă este chemată a se ruga Preasfintei Treimi Dumnezeu pentru a fi binecuvântată cu “nașterea de prunci buni”, fiecare familie creștină are la dispoziție posibilitatea de a afierosi lui Dumnezeu pruncii, prin a-i îndemna spre asumarea hainei călugărești, precum și de a dialoga în rugăciune cu sfinții și îngerii lui Dumnezeu, fapte care le vor asigura bucuria mântuirii.

Aceste realități devin posibile și prin păstrarea unei „antropologii sfinte a habitatului”, așa cum sugerează teologul și eseistul Teodor Baconschi, prin intermediul icoanelor variate ale Maicii Domnului din care se naște un impuls tainic spre desăvârșirea familiei, fie că ne referim la „Dulcea Sărutare”, la „Oranta” sau la Hodighitria, icoane pe care Sfânta Biserică le cinstește cu iubire și nădejde în ajutorul „Sfintei Sfintelor”.

În final, părintele ieromonah a dat citire poeziei „La Nuntă”, creație poetică semnată de monahia Teodosia Lațcu, din care emană în vers românesc , duhul plin de jertfă și iubire pe care Taina Cununiei le împărtășește tuturor acelora care înțeleg că familia reprezintă o

Comentarii

comentarii