Acasă Actualitate Maidanezii altora, la hotel, pe banii timişorenilor?

Maidanezii altora, la hotel, pe banii timişorenilor?

DISTRIBUIȚI

Pentru următorii trei ani, timişorenii ar trebui să fie scutiţi de a mai da nas în nas cu maidanezii pe străzile oraşului, pentru că aleşii locali au votat proiectul de hotărâre privind delegarea serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân. Deşi timişorenii sunt obişnuiţi deja cu firma Danyflor, va fi licitaţie.

Costurile bugetare nu sunt deloc mici, ceea ce la făcut pe consilierul local Simion Moşiu să întrebe dacă patrupedele au asigurată şi muzica.

“Aici citesc că pentru capturarea şi transportarea câinilor fără stăpân avem lei/cap – 5.400 (lei, n.r.) estimare pe 3 ani. Cazarea zilnică, 795 mii lei. Văd 700 mii câini”, a remarcat Moşiu, care părea nelămurit.

I s-a explicat că este vorba despre o estimare a unei medii de 530 de câini pe zi, dar domnul Moşiu nu a înţeles de unde vine estimarea şi cât costă, totuşi, cazarea unui câine, pe zi.

“Cazaţi pe trei ani? Sunt la pension? Domnişoară, dumneavoastră mergeţi la hotel. Nu cu mine. Cât plătiţi pe zi? Aşa e şi la câini, la pisici, la cai”, voia să ştie exact costurile zilnice, consilierul liberal Simion Moşiu.

Primarul Nicolae Robu a intervenit şi a menţionat că acest proiect, care acum este pe ordine suplimentară, a fost pe ordinea de zi acum câteva săptămâni, când l-a retras.

Simion Moşiu a insistat: “Cum facturaţi? Trei ani cazare?”. S-a mai liniştit când a aflat că este vorba de 4 lei cazarea şi 4 lei hrana pe zi/cap de animal, potrivit contractului actual, iar suma totală este rezultatul pe toţi cei trei ani. Dar tot nu a înţeles de ce s-a ales media de 530 de câini pe zi.

“Deci noi adoptăm câte trei ani de zile un câine, un măgar, un leu. Aici intră şi condiţii, muzica? OK!”.

După acest schimb de replici “de relaxare”, consilierul a trecut la o observaţie foarte serioasă: “Vreau un amendament: să nu se poată transporta la respectivul adăpost câini din alt judeţ. Şi ştiu ce spun. Şi să trecem în caietul de sarcini. Am fost sesizat că sunt aduşi câini din judeţul Bihor”.

Liderul consilierilor PSD. Dan Idolu, a făcut imediat analogia: “La fel ca şi autoturismele din parcările dintre blocuri înmatriculate în alte judeţe. Afară cu ei!”.

Atunci, Nicolae Robu a cerut precizări în caietul de sarcini, în aşa fel încât să existe o evidenţă riguroasă a câinilor din Timişoara care ajung în adăpost, şi să fie departajaţi de ceilalţi maidanezi, aduşi din alte uat-uri, pentru ca animalele altora să nu fie întreţinute din banii timişorenilor: “Din punctul nostru de vedere este totuna de unde sunt aduşi. Dacă este permis să fie aduşi, evident că presupun că este cu o evidenţă foarte riguroasă. Problema este să nu se amestece lucrurile. Noi să ştim care sunt câinii noştri. De ce să plătim noi pentru câini din altă localitate; nu e în regulă. Nu cred că are relevanţă din ce judeţ sunt, ci trebuie luate măsuri ca să nu ne încarce pe noi activitatea lor pentru alţi clienţi. Ori se interzice în caietul de sarcini, dacă se mai poate acum, să fie aduşi din orice altă parte. Pe de altă parte, este singurul operator care are adăpost. Dacă noi interzicem, ce vor face toate celelalte uat-uri din Timiş. Evident că se scoate la licitaţie. dacă vine un operator care funcţionează doar în Hunedoara, vor fi acolo doar câini din Timişoara? Mi se pare că nu funcţionează practic. Ce trebuie să se întâmple este să existe o evidenţă foarte riguroasă şi presupun că există, care să permită urmărirea cheltuielilor, încât să nu ajungi să plăteşti pentru ceva ce nu ţine de municipiul Timişoara”, a spus primarul.

Proiectul a trecut fără amendament, cu 18 voturi pentru.

Comentarii

comentarii