Acasă Actualitate Mâinile bucuriei în Caraș Severin, în 2020: hrană și medicamente de sute...

Mâinile bucuriei în Caraș Severin, în 2020: hrană și medicamente de sute de mii de lei pentru bătrâni și săraci

DISTRIBUIȚI

Aproape 3.900 de meniuri calde, în valoare de peste 45.000 lei, peste o tonă de alimente în valoare de aproximativ 24.000 lei, medicamente și facturi în valoare de peste 6.000 lei și o valoare în bani de 75.703 lei – acestea sunt cifrele celui mai mare proiect de voluntariat în sprijinul comunității derulat la Reșița în anul 2020, în cadrul campaniei umanitare „Mâinile Bucuriei”

La acestea se adaugă peste o sută de cumpărături efectuate pentru 52 de persoane vârstnice pe timpul stării de urgență generată de pandemia de Covid 19, câteva mii de ore de voluntariat, desfășurate de aproximativ 70 de voluntari ai bucuriei, pe parcursul a peste 150 de zile, în perioada 16 martie – 30 decembrie 2020.  Toate acestea în beneficiul a aproximativ 200 de persoane din municipiul Reșița, în special vârstnici fără aparținător și/sau aflați în situații dificile, dar și familii cu mulți copii, ori persoane cu dizabilități, afectate de șomaj, criza sanitară și cea economică generată de pandemie.

Desigur, cifrele statistice pot evidenția doar în mică măsură amploarea campaniei umanitare demarată de tinerii de la ATOR Banatul de Munte chiar în prima zi a instituirii stării de urgență la nivel național. Adevărata dimensiune a campaniei, însă, este perseverența cu care tinerii voluntari au continuat acest proiect de suflet chiar și după ce starea de urgență a fost ridicată, rămânând alături de beneficiari până la finele anului.

„Campania a plecat de la o idee a tinerilor noștri, care nu au putut rămâne indiferenți la situația dificilă în care se aflau persoanele vârstnice la instituirea stării de urgență: aceea de efectua cumpărăturile pentru bătrânii care nu mai aveau posibilitatea să iasă din casă din pricina restricțiilor, dar și a panicii generale care cuprinsese întreaga lume, în special în lunile martie și aprilie. 

De la această inițiativă s-a ajuns, în foarte scurt timp, la organizarea unei adevărate campanii umanitare, concretizată atât în sprijin la cumpărături, achitarea de facturi sau ridicare de rețete, dar, mai ales, în oferirea unei mese calde zilnic și a unor pachete cu alimente de strictă necesitate pentru săptămâni la rând celor care riscau efectiv să moară de foame sau din lipsa medicamentelor în propriile locuințe”, mărturisește părintele Mihai Ciucur, coordonator al Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.

„Un aspect important, și poate mai puțin cunoscut, este acela că toate porțiile de mâncare oferite în cadrul campaniei au fost binecuvântate în cadrul slujbelor de mulțumire sau de pomenire oficiate în biserica de la Moniom, pentru că am ținut foarte mult ca hrana trupească să fie însoțită de cea duhovnicească, de rugăciunea care aduce binecuvântarea lui Dumnezeu.

De asemenea, în special pe timpul stării de urgență, voluntarii au dus permanent cu ei cuvinte de îmbărbătare și încurajare celor speriați și singuri și, nu de puține ori, în calitate de preot, am rostit rugăciuni împreună cu beneficiarii noștri, ori chiar i-am spovedit și împărtășit”, mai povestește părintele Mihai Ciucur.

Campania a avut trei etape importate, fiecare cu specificul ei, în funcție de contextul social, dar și de nevoi. Prima etapă, și cea mai importantă, s-a derulat începând cu instituirea stării de urgență (16 martie) și până la  1 iulie, când a fost organizat și un prim eveniment de bilanț și mulțumire tuturor celor implicați, aceasta fiind cea mai intensă și mai dificilă perioadă a campaniei.

A urmat perioada de vară și început de toamnă, pe parcursul lunilor iulie – octombrie, atunci când voluntarii au distribuit ocazional, în funcție de resursele financiare disponibile, prânzuri calde celor aflați în continuare în situații dificile.

A fost perioada în care campania a „supraviețuit” în mare parte datorită pomenilor și a slujbelor de mulțumire oficiate în biserica din Moniom, prin bunăvoința reșițenilor care au înțeles că pomana e mult mai bine primită dacă mâncarea ajunge la cei în nevoi.

Ultima etapă a campaniei, s-a concretizat pe parcursul Postului Crăciunului și în ajunul sărbătorilor de iarnă, când meniurile calde au fost însoțite de ajutoare consistente în alimente de bază (cartofi, făină, zahăr, ulei, dar și mezeluri și lapte), oferite de diverși donatori, precum și de pachetele cu dulciuri, cosmetice și de igienă personală și a casei, oferite în Ajunul Crăciunului.

La final de an, se cuvine să aducem cuvintele noastre de mulțumire și recunoștință, atât în nume propriu, cât și în numele beneficiarilor, tuturor voluntarilor de la ATOR Banatul de Munte care au duse greul acestei campanii vreme de aproape 10 luni.

De asemenea, un cuvânt de mulțumire se cuvine tuturor partenerilor și colaboratorilor noștri, care au avut un aport important în derularea campaniei din acest an.

Îi vom aminti mai jos, într-o ordine aleatore, cu recunoștința cuvenită fiecăruia, fie că vorbim de oameni sau instituții:

Sectorul Social al Episcopiei Caransebeșului, Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Reșița, Inspectoratul de Jandarmi Caraș-Severin, Pizzeria ”Florio” (cu o contribuție specială, rămânând alături de noi pe tot parcursul campaniei), Liga Studenților din cadrul „Centrului Universitar Babeș-Bolyai Reșița”, Guerilla Motors Reșița, Autonom Reșița, Fundația Comunitară Banatul Montan, Restaurant ”La Ioana” Reșița, Clubul Lions Onix Reșița și numeroși oameni de bine, de aproape sau mai de departe.

“La final de an – dar nu și de campanie! – rămâne lecția importantă pe care ne-a predat-o Dumnezeu prin acest proiect de suflet al tinerilor atoriști: aceea că, prin muncă, perseverență, determinare și curaj, dublate de iubirea sinceră a aproapelui, orice lucru este posibil și nimic nu e prea greu atunci când îți dorești cu adevărat.

O campanie pornită fără finanțare, a ajuns să valoreze peste 15.000 euro (fiind vorba doar de valoarea ajutoarelor oferite, fără a pune la socoteală cheltuielile), și o idee venită de la niște tineri entuziaști transformată într-un adevărat serviciul social la dispoziția comunității reșițene, sunt dovada vie a celor enunțate mai sus”, este mesajul Episcopiei Caransebeș.

„Adevăratul secret al reușitei, să zicem așa, constă însă, nu doar în miile de ore de voluntariat ori în zecile de mii de lei oferiți sub formă de ajutoare, ci, mai ales, în împletirea armonioasă a lucrului mâinilor – care au dăruit bucurie, cu rugăciunile rostite în acest timp, care au avut darul de aduce mângâiere, alinare și binecuvântare. Cu adevărat, anul 2020, pentru tinerii de la ATOR Banatul de Munte, a fost anul mâinilor care dăruiesc și, deopotrivă,  al gurilor care se roagă”, a concluzionat părintele tinerilor din Banatul de Munte.

Comentarii

comentarii