Acasă Actualitate Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a plantat un stejar în Piaţa...

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a plantat un stejar în Piaţa Libertăţii din Timişoara

DISTRIBUIȚI

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, s-a aflat, joi, la Timişoara pentru a participa la plantarea unui stejar în Piaţa Libertăţii, pe locul în care un alt stejar a fost sădit în urmă cu aproape 100 de ani în numele străbunicului ei, Regele Ferdinand I. Acel copac s-a uscat, iar trunchiul acestuia va fi transformat în operă de artă de studenţii Facultăţii de Arte. 

Vizita Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, a început la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, ctitorită de tatăl sau, Regele Mihai I al României. Aici, Mitropolitul le-a oferit principesei Margareta și principelui Radu câte o candelă cu lumină de la Sfântul Mormânt pentru a le așeza la tabloul Regelui Mihai din pridvorul catedralei.

Majestatea Sa a făcut mai apoi un popas la busturile foştilor suverani ai României din Piaţa Victoriei, Regele Ferdinand I şi Regina Maria, şi a dezvelit plăcuţa cu denumirea „Bulevardul Regele Mihai I”, „noua” denumire a fostului bulevard al Republicii. De fapt, artera din zona centrală purta numele regelui până și înainte de 1949.

A urmat apoi cel mai important moment al vizitei, respectiv participarea Majestăţii Sale Margareta la ceremonia simbolică care a marcat plantarea stejarului, în locul celui sădit în urmă cu aproape 100 de ani de străbunicul sau, Regele Ferdinand I. Aici a fost așezată și o Acest stejar a fost plantat de majestatea sa, Margareta, Custodele Coroanei Române în data de 19 mai 2023, în locul stejarului sădit sub glorioasa domnie a majestăților lor, Regele Ferdinand I și Regina Maria, în urmă cu aproape un secol, la 1 mai 1923”.

Cu această ocazie, a oferit o cuvântare și primarul Dominic Fritz: „Poate vă întrebați «Oare care este această legătură? Oare ce are de-a face Timișoara cu Casa Regală a României? Oricum nu mai suntem o monarhie de mult». Cred că un răspuns ni-l dă acest loc, unde la 1 mai 1923 a fost plantat un stejar, cum scriu ziarele de atunci, «sub gloarioasa domnie a majestăților lor, Regele Ferdinand I și Regina Maria». Pentru că acest loc și acest moment au subliniat un lucru care, poate, în ziua de azi ne pare subînțeles. Că prosperitatea noastră în acest oraș, în această țară – țară care atunci avea patru ani, o țară foarte tânără – prosperitatea noastră, bunăstarea noastră nu (le – n.r.) avem decât dacă suntem integrați în această casă comună, europeană. Familia regală a României întotdeauna a fost în primul și în primul rând o familie europeană, și încă este și în ziua de astăzi. O familie europeană care a afirmat valorile europene: respectul, toleranța, moralitatea, bunătatea. Regina Maria, acest simbol al bunătății în România. În vremuri ca aceste vremuri pe care le trăim, când avem un război la granița României din nou, în care vedem multă ură, în care vedem și multă incertitudine economică, în aceste vremuri avem nevoie de repere istorice, dar nu ca un fel de nostalgie, ci repere și valori care ne pot arăta un drum spre viitor. De aceea, relația între Timișoara și familia regală a României este atât de valoroasă și de importantă”.

Ulterior, primarul i-a oferit principesei Margareta o recepție în clădirea Centrului de Proiecte, de pe str. Vasile Alecsandri, nr. 1.

Comentarii

comentarii