Acasă Actualitate Managerii de spital din Timiş, obligaţi să publice cheltuielile instituţiilor sanitare

Managerii de spital din Timiş, obligaţi să publice cheltuielile instituţiilor sanitare

DISTRIBUIȚI

La cererea Comisiei Europene
“Faptul că managerul de spital va publica tot ce cheltuieşte şi achiziţionează e o măsură foarte bună, fiindcă aici avem şi noi temerea că se produc nişte porcărioare”, a spus Livius Cârstea, preşedintele sindicatului Sanitas Timiş.

livius carsteaObligativitatea managerilor de spitale din Timiş de a-şi publica lunar cheltuielile şi achiziţiile instituţiilor sanitare, ca o măsură de transparenţă publică cu privire la utilizarea fondurilor în Sănătate, introducerea, de la 1 iulie, a sistemului de co-plată şi a pachetului minim de servicii şi realizarea unui audit de integritate pentru monitorizarea achiziţiilor publice în toate spitalele publice sunt trei dintre măsurile de anticorpuţie pe care Ministerul Sănătăţii le va introduce în spitalele din Timiş şi din întreaga ţară, cu sprijinul Băncii Mondiale şi la cererea Comisiei Europene. De asemenea, aplicarea unui pachet mult mai larg de acţiuni pentru descurajarea corupţiei din Sănătate reprezintă condiţionări în contractele de finanţare cu Banca Mondială. Co-plata are rolul şi de a contribui la eliminarea plăţilor informale din sistemul de Sănătăte.

Cu euro şi whiski la medic

Neîncrederea în sistem şi în personalul medical reprezintă una dintre cele mai grave stări de lucruri existente la ora actuală nu numai în Timiş, ci în întraga ţară.
Sistemul sanitar este considerat unul dintre sistemele cel mai puţin reformate şi se confruntă cu mari probleme de corupţie semnalate atât de către populaţie, cât şi în rapoartele organismelor internaţionale. Vina este şi a pacienţilor care de frica de a nu fi bine trataţi de către personalul sanitar se duc cu plicurile încărcate cu euro şi  le bagă în buzunarele medicilor sau merg cu plasele pline cu găini, cârnaţi sau caltaboşi sau sticle de whiski şi le aruncă sub biroul medicului, fără comentarii.
De asemenea, când omul este operat şi disperat pe patul de spital nu se lasă până nu îi bagă câte 5 sau 10 lei asistentei care vine să îi panseze rana. În această situaţie ce medic sau asistentă sau infirmieră refuză oferta? E o stare foarte gravă de fapte care s-au moştenit din timpul comunismului, dar care persisită. Din fericire, din ianuarie 2007, ne aflăm în Uniunea Europeană şi Comisia Europeană nu  mai doreşte asemenea practici.

Timişorenii vor plăti 5 lei pentru o consultaţie

Deşi pare surprinzător, timişorenii vor trebui să plătească de la 1 iulie 5 lei pentru fiecare consultaţie la medicul de familie. Livius Cârstea, preşedintele sindicatului Sanitas Timiş, a declarat că acest sistem nu poate diminua corupţia, fiindcă omul oricum va continua sa dea ciubuc mai departe în spitale. “Nu o să însemne că prin co-plată se va diminua corupţia.
Un pacient, dacă plăteşte 5 lei să i se facă o trimitere de către medicul de familie, nu va mai da ciubuc mai departe? Dar faptul că managerul de spital va publica tot ce cheltuieşte şi achiziţionează e o măsură foarte bună, fiindcă aici avem şi noi temerea că se produc nişte porcărioare”, a spus Cârstea. Medicii de familie timişeni nu prea sunt încântaţi de soul sistem de co-plată, fiindcă le vor îngreuna şi mai mult activitatea cu hârţogării şi vor fi obligaţi să cumpere poate şi case de marcaj.
Asta numai pentru 5 lei de pacient.
 “O să stai să scrii chitanţă pentru 5 lei la fiecare consultaţie, atunci va trebui să luăm o casă de marcat. Oricum suntem terminaţi anul acesta din punct de vedere financiar”, a spus Elisabeta Spătaru, vicepreşdintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş.
Măsurile au fost realizate cu sprijinul experţilor Băncii Mondiale şi se află pe agenda de lucru, în prezent. O altă măsură foarte bine venită este implementarea unor testări de fidelitate şi integritate a personalului din Sănătate, pentru a reduce traficul de influenţă şi conflictul de interese. “Asta poate să conducă la înlăturarea corupţiei”, a subliniat Cârstea.
 „Înteleg pe deplin responsabilitatea luptei împotriva corupţiei din sistemul de Sănătate. Vă asigur că Ministerul Sănătăţii va acţiona responsabil, în interesul cetăţenilor şi al României.
Ministerul îşi va indeplini toate obligaţiile specifice, astfel încât angajamentele României faţă de Uniunea Europeană să fie respectate”, a declarat ministrul Sănătăţii

Comentarii

comentarii