Acasă Actualitate Mănăstirea Dobreşti, ctitorie a patriarhului Daniel, nu departe de Timișoara, și-a sărbătorit...

Mănăstirea Dobreşti, ctitorie a patriarhului Daniel, nu departe de Timișoara, și-a sărbătorit hramul 2022

DISTRIBUIȚI

În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la 14 octombrie, Mănăstirea Dobreşti din Arhiepiscopia Timișoarei şi-a sărbătorit hramul principal. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

Mănăstirea Dobreşti a fost ctitorită la data de 9 iulie 2003 din iniţiativa şi jertfelnicia preafericitului părinte patriarh Daniel (pe atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei), fiu al satului. În semn de evlavie şi preţuire faţă de Sfânta Cuvioasă Parascheva şi aducerea aminte de locurile natale, Părintele Patriarh Daniel a oferit în dar, odată cu înfiinţarea mănăstirii Dobreşti, veşmântul care a acoperit moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi. Acesta este aşezat în biserica satului, într-o raclă din lemn de stejar, pe care este sculptat chipul Sfintei Cuvioase Parascheva încadrat de motive florale. Locul pe care a fost ridicată biserica a fost sfinţit la 23 octombrie 2005. Până la 1 iulie 2008 s-au întreprins eforturi pentru finalizarea proiectului și pentru obținerea autorizațiilor necesare începerii construcțiilor. Cu această dată a început efectiv construcția bisericii.

La această sfântă sărbătoare au participat credincioșii din Dobrești, din satele învecinate, din Timișoara și din toate părțile Banatului, precum și  reprezentanți ai autorităților locale şi județene.

La Sfânta Liturghie oficiată de printele mitropolit Ioan, au slujit protos. Matei Buliga, starețul mănăstirii Dobrești, pr. ing  Timotei Anișorac, consilier eparhial, pr. protopop Ionuț-Viorel Furdean de la Lugoj, preoţi şi diaconi de la parohiile şi mănăstirile învecinate așezământului monahal, ctitorie a Preafericitului Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat viața de sfințenie a Sfintei Cuvioase Parascheva și lucrarea harului Duhului Sfânt în inima ei, prin post, rugăciune, smerenie și multă nevoință duhovnicească.

În finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba de sfinţire a prinoaselor şi Panihida mică, pentru părinții Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Alexe și Stela, de față fiind și doamna Florica Ciobotea. Pe lângă hrana duhovnicească primită la Sfânta Liturghie, credincioșilor le-au fost oferite și prinoase din partea obștii monahale.

În prezent biserica este finalizată, se lucrează la înzestrarea ei cu haină picturală, corpurile de chilii fiind de asemenea ridicate, având tâmplăria montată – ferestrele, ușile, pardoseala – și acum se efectuează lucrări de finisare.

 

Comentarii

comentarii