Acasă Actualitate Mănăstirea Morisena Timiș – cea mai veche atestată documentar din România –...

Mănăstirea Morisena Timiș – cea mai veche atestată documentar din România – și-a sărbătorit ocrotitorul

DISTRIBUIȚI

Mănăstirea Morisena din județul Timiș, aflată la 70 de km de Timișoara, a fost înfiinţată în anul 2003, pe temeiul faptului că la Cenad (vechea Morisena) exista în jurul anului 1002 o mănăstire de călugări răsăriteni, cea mai veche atestată documentar de pe teritoriul ţării noastre.

S-a considerat că prezenţa unui locaş monahal în această parte a eparhiei ar contribui la revigorarea vieţii bisericeşti.

La 24 iunie 2005 s-a târnosit biserica și s-au binecuvântat corpul de clădire şi paraclisul de vară, toate construite în plin câmp, pe un teren arabil altădată.

Astfel, pe data de 24 iunie, de praznicul Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Mănăstirea Morisena din comuna Cenad, și-a sărbătorit ocrotitorul.

În mijlocul obștii monahale și a credincioșilor veniți din localitățile învecinate, a poposit Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Chiriarhul Banatului, alături un sobor de preoți slujitori, de arhimandritul Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din eparhie, de preotul protopop Marius Podereu, din cadrul Protopopiatului Sânnicolau Mare și de alți preoți invitați din cadrul Mitropoliei Banatului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Comloșul Mare.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, care a evidențiat rolul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul în propovăduirea Mântuitorului Iisus Hristos, el fiind ultimul profet al Vechiului Testament și concomitent, primul profet al Noului Testament.

La final toți credincioșii prezenți la hram au primit din partea obștii monahale pachete cu alimente.

În prezent, obştea mănăstirii numără 12 vieţuitoare, stareţă fiind monahia Ştefania Fronea, iar duhovnic ieromonahul Matei Hădărig.

Comentarii

comentarii