Acasă Actualitate Mănăstirile Dobrești și Românești ctitorii ale patriarhilor Daniel și Miron Cristea și-au...

Mănăstirile Dobrești și Românești ctitorii ale patriarhilor Daniel și Miron Cristea și-au sărbătorit hramul

DISTRIBUIȚI

mitropolit la romanestiMănăstirea Dobrești, din comuna Bara, Timiș, ctitorie a Preafericitului  Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Mănăstiea Românești, ctitoria patriarhului Miron Cristea, au îmbrăcat haine de sărbătoare, la sfârșitul săptămânii, cinstindu-și unul din ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul.
La eveniment au participat mii de pelerini veniți din tot Banatul, dar și din județele Bihor, Covasna și Hunedoara. La Mănăstirea Românești, în mijlocul pelerinilor, a fost prezent și ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, care a săvârșit, în paraclisul de vară, Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Alături de credincioși, la slujbă au luat parte şi reprezentanți ai autorităților locale şi judeţene. La finalul synaxei euharistice, Părintele Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre contextul istoric și religios în care a trăit proorocul Sfântul Ilie Tesviteanul, călăuzitorul poporului evreu către lumina dreptei credințe. După Sfânta Liturghie, Chiriarhul a oficiat, în cimitirul monahal, slujba de pomenire pentru vieţuitorii, ostenitorii şi ctitorii aşezământului trecuţi la cele veşnice. La final, obștea mănăstirii a oferit pelerinilor, în semn de răsplată și mângâiere, pachete cu alimente.
Momentul de început al Mănăstirii Românești este anul 1910, când Preasfințitul Părinte Elie Miron Cristea, episcopul Caransebeșului, a efectuat o vizită pastorală în parohiile din aceste locuri. Admirând frumusețea peisajului de la poalele Munților Poiana Ruscă, hotărăște ca, pe locul numit „Balta caldă” (aici aflându-se un izvor cu apă semitermală, cu o temperatură constantă de 18°C), să se zidească o vatră monahală. Doi ani mai târziu se pune temelia bisericii, lucrările avansând prin dania episcopului Elie Miron Cristea și a familiei Glava din localitatea Românești. După numele ctitorului său, mănăstirea nu numai că este cunoscută ca „Izvorul lui Miron”, dar primește drept protector spiritual pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, unul dintre proorocii importanți ai Vechiului Testament, cel căruia stihiile i s-au supus şi cerul i-a dat ascultare. În 1995 s-au efectuat ample lucrări de construcție: un paraclis, un corp de chili, bibliotecă și spații de cazare. Noul paraclis cu hramul „Izvorul Tămăduirii” a fost sfințit la 8 iunie 2003 de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Zi de praznic la Mănăstirea Dobrești
Mănăstirea Dobrești, din comuna Bara, Timiș, ctitorie a Preafericitului  Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și-a sărbătorit de asemenea hramul. Aşezământul monahal din Dobreşti a luat fiinţă la data de 9 iulie 2003, la iniţiativa şi stăruinţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (pe atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei), originar din această localitate bănățeană, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, mitropolitul Banatului. La 23 octombrie 2005 , Preafericitul Părinte Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei si Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian Mic, episcopul Caransebeşului, pe atunci episcop-vicar al Arhipiscopiei Timişoarei, împreună cu mai mulţi preoţi şi diaconi, au sfinţit locul pe care s-a construit biserica mănăstirii, punând piatra de temelie. Pe lângă Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, Mănăstirea Dobreşti mai are drept ocrotitori pe Sfânta Cuvioasă Parascheva și pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.

Comentarii

comentarii