Acasă Actualitate Manifestul mamelor: ”Solicităm Guvernului să crească plafonul maxim al indemnizației de creștere...

Manifestul mamelor: ”Solicităm Guvernului să crească plafonul maxim al indemnizației de creștere a copiilor…!”

DISTRIBUIȚI

Mai mulți părinți din Timiș și din mai multe județe din țară atrag încă o data atenția, într-o scrisoare numită ”manifest”, lansat, vineri 30 decembrie, că în timp ce plafonul minim pentru concediu de maternitate a fost indexat în ultimii ani, suma maximă limitată prin ordonanța de urgență din 2017 a ramas aceeași, în ciuda unei propuneri în Camera Deputaților de a fi eliminată din 2019.

Mamele mai atrag atenționează în acest document numit de ele manifest că acest plafon maxim a fost stabilit pentru a preveni abuzuri însă între timp creeaza la rândul său abuzuri în special pentru persoanele din clasa de mijloc. Trăim vremuri dificile cu multe provocari, iar odată cu creșterea costului vieții și multiplele crize care au avut loc în ultimii ani, această sumă nu mai este suficientă pentru a încuraja clasa de mijloc spre a procrea și mamele să-și pună cariera în așteptare și să-și asume o scădere substanțială a venitului pe perioada concediului de maternitate.

Într-o societate tânără ambițioasă, cu o competiție și determinare crescută, decizia de a face un copil nu ar trebui să fie influențată de reducerea venitului cu 50, 100 sau chiar 200%. Cu un salariu mediu net în creștere în ultimii ani, ajungând la peste 5.000 de lei în București, 4,800 în Cluj sau 4,300 de lei în Timiș se poate extrapola foarte ușor o populatie activă tânără din marile orașe din România care însumează câteva zeci de mii de potențiali părinți al căror salariu depășește pragul maxim actual de 10,000 de lei și care ar putea fi condiționați de acesta în luarea unei decizii de a avea un copil.

România cunoaște o dezvoltare economică accelerată, PIB-ul nominal crescând cu 80% în ultimii 10 ani și intrând recent în categoria de high-income economies (state cu venituri ridicate). O bună parte a meritului o au și tinerii care au reușit sa devină tot mai valoroși pentru companii naționale si multinaționale ajungând să avem multe situații în care aceștia au reușit (pe merit) să-și dubleze și de multe ori chiar tripleze salariile în interval de 4-5 ani, fară niciun nepotism sau activități la limita legii (a se vedea domenii precum IT, legal, inginerie, medical sau consultanță de exemplu).

Există desigur și o categorie importantă în cadrul funcționarilor publici care au reușit săși crească veniturile substanțial în ultimii ani, însa un procent foarte mic sunt încă la vârsta la care se gândesc la a face un copil (cu referire in principal la potențialul unor abuzuri). Este important ca Guvernul României să nu se concentreze doar pe suma minimă de sprijin necesară familiilor, ci și să acorde atenție problemei mai mari a încurajării natalității în clasele mijlocii și superioare, menținând un plafon maxim pentru indemnizația de creștere a copilului însă în concordanță cu condițiile actuale din piața liberă.

Guvernul are responsabilitatea de a se asigura că familiile au sprijinul financiar de care au nevoie pentru a-și crește copiii și de a lua decizii corecte cu privire la cariera lor și planificarea familială. Prin faptul că nu a crescut valoarea maximă a indemnizatiei de creștere a copiilor de peste cinci ani, Guvernul nu își îndeplinește această responsabilitate și creează o povară inutilă pentru familii.

Solicităm Guvernului să ia măsuri imediate și să crească plafonul maxim al indemnizatiei de creștere a copiilor la un nivel care să reflecte realitățile contemporane și să țină cont de importanța creșterii natalității în rândul clasei de mijloc din România. Acesta este un pas crucial în sprijinirea familiilor și în asigurarea faptului că toți părinții au posibilitatea de a lua decizii informate cu privire la cariera lor și planificarea familială. Într-o perioadă în care chiar și o poză cu tricolorul poate atrage un puternic sentiment negativ în mediul online și în care suntem mai conectați ca oricând, ne rezervam dreptul de a nu face public identitatea semnatarilor pentru a nu fi expuși la discriminare.

Sperăm însă ca acest apel să fie privit cu indulgență de clasa de jos care e îngrijorată doar de plafoanele minime de ajutor și să înțeleagă că nu este vorba de a profita de avantaje sau foloase nemeritate. Pur și simplu dorim să atragem atenția Guvernului asupra unei categorii sociale pe care a ales să o ignore în mod deliberat în ultimii ani, tocmai în perioada în care vedem cifrele recensământului si nevoia de a crește natalitatea și în care tinerii au o contribuție semnificativă la creșterea economico-socială a României – se arată în manifestul dat publicității de către mamele românce, vineri 30.12.2022.

Comentarii

comentarii