Acasă Actualitate Manipulare ieftină a primarului Nicolae Robu în privința banilor pentru ATCCE

Manipulare ieftină a primarului Nicolae Robu în privința banilor pentru ATCCE

1180
DISTRIBUIȚI

Directorul Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană Simona Neumann a vorbit în repetate rânduri de subfinanțarea asociației care a dus la imposibilitatea de a derula proiectul declarat câștigător de Comisia Europeană. Conform proiectului instituția ar fi avut nevoie în 2017 de 2,5 milioane de euro pentru a implementa tot ceea ce a promis reprezentanților Comisiei Europene. Planul de acțiune pe anul trecut a trebuit regândit din cauză că bugetele locale și județene au fost aprobate târziu, ceea ce a însemnat, implicit și faptul că acțiunile programate la începutul anului nu au mai putut avea loc. Pentru acest an Simona Neumann spune că asociația ar avea nevoie de un buget și mai mare, de 3,885 milioane de euro. Cei mai mulți bani, 1,8 milioane de euro au fost solicitați de asociație de la Primăria Timișoara, 590.000 de euro au fost ceruți de la Ministerul Culturii, iar 400.000 de euro de la Consiliul Județean Timiș. O parte importantă din bani ar urma să vină din sponsorizări și venituri proprii.

Suntem în luna aprilie și ATCCE a primit doar o parte infimă din fondurile necesare. Drept urmare activitatea este din nou blocată și se încercă regândirea programului de activități.

La această stare de fapt, primarul Timișoarei Nicolae Robu, în loc să recunoască tragica realitate, încearcă o manipulare ieftină. Robu a postat pe pagina sa de Facebook un răspuns belicos la declarațiile publice ale Simonei Neumann, atașând o fotografie cu aceasta în vacanță.

”Urmare a declarațiilor publice ale d-nei Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, cum că nu ar fi primit niciun leu de la Primărie și Consiliul Județean în 2018, fac cunoscut, tot public, că Primăria a făcut în 2018 următoarele plăți către Asociație:

  • 100.000 lei în 09.02.2018
  • 250.000 lei în 30.03.2018

Total: 350.000 lei în 2018

Acestora, li se adaugă alți 150.000 lei, plătiți în decembrie 2017. Și, în curând, alți 250.000 lei pe care suntem pregătiți să-i virăm.

Reiterez: Primăria Timișoara a fost, este și va rămâne în mod detașat principalul finanțator al proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană în 2021. Și, de pe această poziție, cere conducerii Asociației să-și revizuiască atitudinea, încetând campania de dezinformare a cetățenilor Timișoarei, de învinuire a finanțatorilor pentru sărăcia de evenimente culturale – cu adevărat culturale! – pe care le-a desfășurat până acum. Banii n-au fost nicio clipă, din momentul creării mecanismului de finanțare, o problemă pt. Asociație! Dar trebuie să se înțeleagă că noi – și mă refer atât la Primărie, cât și la Consiliul Județean -, ca instituții publice, nu-i putem da așa, pur și simplu, să fie ținuți în conturile Asociației!”, a scris primarul Nicolae Robu.

Ce legătură are fotografia cu o persoană în vacanță cu proiectele culturale doar primarul poate să știe. Că doar are pe Facebook zeci de poze el înotând în diverse mări, cu palmieri și cu chitara în biroul de la primărie.

”Eu am declarat doar că pentru anul 2018 nu am semnat deocamdată contractul de finanțare cu PMT pentru programul cultural prioritar. Declarația a fost dată înaintea votării bugetului. Sumele menționate de primar pentru anul 2018 sunt restante ale cotizației anuale pentru 2017. Finanțarea s-a făcut întotdeauna pe baza de proiecte care au fost înaintate Primăriei și decontate, pe urmă, înainte de următoarea tranșă de finanțare. Asociația nu a dus și nu va duce nici o campanie de dezinformare împotriva nimănui.

În fotografia de vacanță nu sunt eu”, ne-a declarat Simona Neumann.

Primarul a șters imediat de pe Facebook comentariile care îi demascau manipularea și fotografia greșită.

Comentarii

comentarii