Acasă Actualitate Mare sărbătoare cultural-religioasă la scăldătoarea vulturilor de Sfântul Ilie, în centrul Banatului...

Mare sărbătoare cultural-religioasă la scăldătoarea vulturilor de Sfântul Ilie, în centrul Banatului Montan

DISTRIBUIȚI

Preasfințitul părinte Lucian, episcopul Caransebeșului, a mers în stațiunea montană Semenic pentru a anticipa cu două zile sărbătoarea hramului așezământului monahal de aici, care își cinstește ocrotitorul în data de 20 iulie.

Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie, în duminica a 4-a după Rusalii, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, rugându-l pe Dumnezeu și pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a dărui tuturor celor care au participat la sfânta slujbă sănătate, ocrotire și mântuire.

S-au alăturat în rugăciune mulți credincioși din această stațiune montană, veniți aici din mai multe zone ale țării pentru a se bucura de aceste locuri frumoase, dar și pentru a se odihni duhovnicește participând la Sfânta Liturghie și a se împărtăși cu Sfintele Taine.

„Îi mulțumim Domnului că am avut o vreme frumoasă aici la peste 1400 de metri altitudine, între cele trei vârfuri ale masivului Semenic: Gozna, Semenic și Piatra Nedeii. Pe această înălțime în secolul al 19-lea a fost un schit construit de câțiva sihaștri care s-au nevoit lângă scăldătoarea vulturilor. După tradiția locală această apă este tămăduitoare, spunându-se că de fiecare dată de Sfântul Ilie vin vulturii și se scaldă în aceste izvoare. Acolo s-a aflat primul schit închinat praznicului Schimbării la Față a Mântuitorului Hristos, iar actualul sfânt locaș a fost construit în perioada interbelică și închinat Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul.

Avem aici o tradiție pustnicească, înainte de a fi această stațiune, pentru că din secolul al 19-lea s-au nevoit părinți și frați pe această înălțime sacră a Banatului. Noi încercăm să ținem candela rugăciunii aprinsă pe muntele Semenic, felicitându-l pe părintele Porfirie, care de peste 30 de ani rezistă la acest schit”, a mai spus Părintele Episcop.

Frumuseţea naturală a locului a determinat credincioşii să construiască între anii 1945-1946 o biserică din lemn, iniţiativa construirii schitului aparţinând inginerului Alexandru Papp şi a numeroşi credincioşi din Reşiţa şi alte părţi. În ziua de 6 august 1946 biserica a fost sfinţită de Episcopul Veniamin Nistor. Actualmente schitul de pe muntele Semenic împodobeşte mireasma muntelui situat în centrul Banatului Montan, binecuvântând credincioşii care se închină Domnului Iisus Hristos.

 

Comentarii

comentarii