Acasă Politica Maria Barna continuă lupta împotriva poluării de la Continental AG

Maria Barna continuă lupta împotriva poluării de la Continental AG

DISTRIBUIȚI

Candidatul PP-DD pe Colegiul 4 Deputaţi – Timişoara, Maria Barna, continuă lupta împotriva poluării de la Continental AG. În urma celor cinci interpelări din Parlamentul României şi a unui memoriu către preşedintele ţării lucrurile au intrat pe făgaşul normal. Doar pentru moment. Nemţii de la Continental AG au călcat din nou strâmb. Maria Barna şi-a făcut şi un site în care luptă pentru oxigenul de pe Colegiul 4 Deputaţi Timişoara, http://voluntarpentrutimisoara.ro/.  
Tema poluării produse de Continental AG este din nou pe buzele tuturor candidaţilor de pe Colegiul 4 Deputaţi – Timişoara. Cât credeţi că mai prinde la electorat?
E adevărat toţi vorbesc despre Continental. Deşi nici unul dintre contracandidaţii mei nu au făcut nimic în acest sens. Povestea poate prinde, chiar şi dacă nu a făcut nimic pentru oamenii din zonă. Nici domnul Răducanu, în calitate de candidat la primărie, nici domnul Ciuhandu, în calitate de consilier local, nu au mişcat un deget.
Dumneavoastră ce aţi făcut pentru diminuarea poluării de la Continental?
În august 2008, aproape 2.000 de cetăţeni din cartierele Fabric şi Calea Lipovei au adunat semnături pentru acest fenomen de poluare. Ei cereau Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş înfiinţarea unui serviciu de telefonie tip tel-verde şi instalarea unor aparate de măsurare continuă a calităţii aerului. Atunci, Continental funcţiona fără autorizaţie de mediu. Am semnat şi eu acel memoriu. Am ţinut legătura cu iniţiatorii acestui protest şi în campania electorală, dar şi după ce am intrat în Parlamentul României. Am formulat cinci interpelări în Parlament, în care am încercat să fac tot ce pot să-i sprijin pe oamenii din colegiul meu. Aproape de fiecare dată când veneam în Timişoara m-am întâlnit cu oamenii deranjaţi de disconfortul produs de Continental.
S-a mişcat ceva în urma interpelărilor?
Să ştiţi că lucrurile au început să se mişte, dar nu în sensul dorit. Am înaintat un memoriu preşedintelui României, la care am ataşat cele peste 2.200 de semnături şi am solicitat să se modifice legislaţia în domeniu, să fie o monitorizare permanentă a calităţii aerului. În urma demersurilor mele şi a memoriului depus la preşedinte s-a modificat legislaţia. Garda Naţională de Mediu a putut să intervină atunci când se producea un disconfort populaţiei şi de atunci chiar poate să dispună încetarea activităţii unităţilor sau instalaţiilor în caz de poluare gravă sesizată de cetăţenii din zonă. În 2010, Garda de Mediu la nivel naţional s-a opus eliberării autorizaţiei de mediu până când Continental nu-şi monta un sistem de filtre care să reţină noxele ce rezultă din procesul de producţie al anvelopelor. Problema s-a rezolvat pe moment…
Să înţeleg că ulterior au apărut alte probleme la Continental AG?
Da, ei şi-au extins capacitatea de producţie şi, mai mult, au înfiinţat o secţie de producere a materiei prime, de aici generându-se un alt disconfort. Trebuie să reluăm tot acest demers, ar trebui să modificăm legea pentru a reglementa tot ce înseamnă stare de disconfort ambiental şi poluare olfactivă.
Autorităţile locale nu trebuie să se implice în niciun fel?
Autorităţile locale trebuie să se implice în sensul unei consultări publice în cadrul Planului de Urbanism General şi să stabilească foarte clar spaţiul tampon între zonele rezidenţiale şi zonele industriale. În urma interpelărilor mele problema a fost diminuată şi rezolvată parţial prin faptul că şi-au montat filtre şi erau monitorizaţi permanent. Extindzându-şi capacitatea de producţie, evident că acele filtre nu mai sunt cele potrivite. Poluarea se simte, mai ales seara şi noaptea.
 

Comentarii

comentarii