Vineri, 13 septembrie, în incinta Bisericii Parohiei Ortodoxe Române Timişoara – Dacia, Liceul Teoretic „Vlad Ţepeş” Timişoara, inițiator și organizator, director prof. Tiberiu Ciobanu, Fundaţia pentru Cultură şi Învăţământ „Ioan Slavici” Timişoara, Universitatea „Ioan Slavici” Timişoara, Parohia Ortodoxă Română Timişoara – Dacia, Asociația „Liga Scriitorilor” din România – Filiala Timișoara (Banat), Societatea de Științe Istorice din România – Filiala „Mihai Pârvulescu” Timiș, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala „Valeriu Braniște” Timiș, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Sindicatul Independent al Învățământului Preuniversitar Timiș – Federaţia „Spiru Haret” (instituții partenere), sub egida Protopopiatului Ortodox Român Timişoara I, Arhiepiscopiei Timişoarei, Mitropoliei Banatului, Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș și Consiliului Județean Timiș (cofinanțator al acestui proiect cultural înscris în Programul „Tim Cultura” CJT pe anul 2024), a organizat Festivalul-concurs internaţional de creaţie cultural-artistică şi educativ-ştiinţifică de inspiraţie religioasă „Lumină Lină – In memoriam Aurel Turcuş”, ediţia a XXI-a.
În cadrul manifestării tradiționale, a fost prevăzut și un concurs de creaţie cultural-artistică şi educativ-ştiinţifică de inspiraţie religioasă, la care cei interesaţi să ia parte au putut să-şi trimită lucrările la sediul Liceului Teoretic „Vlad Ţepeş”.
În concurs au fost cuprinse creaţii literare (poezie, proză, teatru, eseu), muzicale și din domeniul artelor vizuale (pictură, grafică, sculptură, ceramică, fotografie, film), precum și lucrări didactice (eseuri, manuale, materiale auxiliare) şi istorice (lucrări de popularizare, ştiinţifice) de inspiraţie religioasă.
Au putut participa creatori indiferent de vârstă, membri sau nemembri ai uniunilor, asociaţiilor sau instituţiilor de profil.
Programul simpozionului cuprins un ceremonial de deschidere, o binecuvântare a lucrărilor simpozionului de către Prea Onoratul Părinte dr. Ioan Bude (președintele de onoare al Comitetului de organizare), un cuvânt de salut din partea organizatorilor, o prezentare a oaspeților și invitaților de onoare
De asemenea, au avut loc comunicări științifice în plen, lansări editoriale (revista școlară de spiritualitate creștină „Homo Religiosus”/2024, publicație editată de elevii Liceului Teoretic „Vlad Ţepeş” Timişoara, revista de cultură istorică „Columna 2000”, nr. 97-98/2024, publicație editată de Universitatea „Ioan Slavici” Timișoara în colaborare cu Liceul Teoretic „Vlad Țepeș” Timișoara și volumele Ion Vodă cel Viteaz, „cel de pe urmă erou al Moldovei”, Marele război țărănesc din 1514 condus de Gheorghe Doja și Ștefan cel Mare, un «verus christianae fidei athleta», volume semnate de Tiberiu Ciobanu și apărute în acest an la Editura Legart din Timișoara.
Cu acest prilej, au fost decernate mai multe premii, pe diferite secțiuni, printre care Premiul de Excelență Pro Europa, pentru afirmarea valorilor patrimoniului României la forurile decizionale ale Europei eurodeputatei Maria Grapini, și unul pentru prof.univ.dr. Viorica Bălteanu, pentru activitate culturală.
“Sunt onorată de invitația la Festivalul-concurs internațional de creație literar-artistică și educativ – științifică de inspirație religioasă Lumină Lină. Felicitări domnului director al liceului Vlad Țepeș din Timișoara, prof. Tiberiu Ciobanu și bisericii care, organizează de 21 de ani acest eveniment atât de util elevilor!”, a fost mesajul Mariei Grapini.