Acasă Actualitate Maria Grapini a transmis un mesaj video, la o importanță conferință pe...

Maria Grapini a transmis un mesaj video, la o importanță conferință pe tema “Pactul multi-sectorial pentru o Politică Agricolă Integrată a României – obiectiv 2035”!

DISTRIBUIȚI

În calitatea sa de vicepreședintă a comisiei pentru Piață internă și membră a Comisiei pentru agricultură din PE, eurodeputatul Maria Grapini a fost invitată, de Clubul Fermierilor Români, la Conferința Pactul multi-sectorial pentru o Politică Agricolă Integrată a României – obiectiv 2035”, conferință care se desfășoară miercuri, la București.

Neputând participa fizic la acest eveniment, deoarece, în aceste zile, la sediul Parlamentului European de la Bruxelles, are loc audierea comisarilor desemnați, europarlamentarul Maria Grapini a transmis participanților un mesaj video în care i-a asigurat de susținerea sa.

 

„Voi cere, în calitatea mea de membru în comisia pentru agricultură, o reformare a Politicii Agricole Comune (PAC) și vreau ca, în această Politică Agricolă Comună, să se regăsească și România, care să beneficieze de toate oportunitățile PAC. Cred că trebuie să trecem de la un export de materii prime – mai ales că, din 2016 până în 2023, România a crescut exportul de cereale – la un export de produse sofisticate, cu valoare adaugată mai mare. Poate că aceasta ar trebui să fie tema unei politici integrate, incluse într-o strategie națională, și acum mă adresez factorilor de răspundere din România!”, a punctat, în mesajul său, Maria Grapini.

Eurodeputatul Grapini a reiterat importanța susținerii fermierilor, a procesatorilor, astfel încât să existe acest lanț valoric și, prin cercetare și inovare, să poată fi accesate eficient fondurile europene din noul exercițiu financiar. Vorbim, a mai spus Grapini, de peste 270 de miliarde de euro pentru Politica Agricolă Comună, dintre care peste 72 de miliarde sunt pentru subvenții directe.

“Cred foarte tare în potențialul agriculturii românești dar, pentru a realiza acest lucru, trebuie stabilite obiective foarte importante, dar și elaborată o strategie națională. Despre ce obiective vorbesc? În primul rând, trebuie să continuăm să retehnologizăm agricultura românească, să inovăm, să susținem cercetarea, pentru a avea produse competitive, de calitate superioară, și pentru a le putea si exporta. Vă asigur că UE se gândește la o reformare, pentru a avea o securitate alimentară crescută. Trebuie să avem, totodată, și o resursă umană bine pregătită!”, a mai spus, în mesajul său, Maria Grapini.

În context, europarlamentarul a felicitat Clubul Tinerilor Fermieri care, de câțiva ani, pregătește o forță tânără, care va realiza schimbul de generații în agricultură.

Potrivit Mariei Grapini, punând la un loc resursa umană bine pregătită, cercetarea, inovarea și, evident, retehnologizarea, putem să facem ca România, în context european, în cadrul Politicii Agricole Comune, să crească, pe de o parte, exportul  produselor cu valoare adaugată mare, dar să și asigure, în interiorul României, produse românești de calitate și, totodată,  să nu mai importe atât de mult!

“Astfel, vom avea balanță pozitivă și vom trece la inovare în domeniul agriculturii. Aștept cu nerăbdare concluziile conferinței, pentru a le putea folosi în cadrul comisiei pentru agricultură și a comisiei pentru piață internă!”, a conchis Maria Grapini.

Clubul Fermierilor Români organizează miercuri cea de-a şasea Conferinţă Naţională dedicată promovării Pactului multi-sectorial pentru o Politică Agricolă Integrată a României – obiectiv 2035.

La eveniment, participă fermieri români performanţi, alături de oficiali români şi europeni cu responsabilităţi în dezvoltarea politicilor şi strategiilor în domeniul agriculturii, lideri în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, precum şi lideri ai asociaţiilor reprezentative ale fermierilor, la nivel european şi naţional. Potrivit organizatorilor, printre vorbitori se numără: comisarul European pentru Agricultură – Janusz Janusz Wojciechowski, coordonatorul global Agricultură la Banca Mondială – Holger Kray, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Florin Barbu, subsecretarul de stat în Ministerul Agriculturii din Polonia – Adam Nowak şi ministrul Plenipotenţiar Reprezentanţa României la UE – Achim Irimescu.

Dedicată promovării unei Politici Agricole Integrate a României – obiectiv 2035, scopul este de a încuraja un parteneriat pe termen lung, durabil şi transpartinic, între fermieri, autorităţi şi industria agricolă, pentru a atinge priorităţi strategice: securitatea alimentară şi dezvoltarea rurală, folosind atât valorile tradiţionale, cât şi tehnologiile Agriculturii 4.0.

 

Comentarii

comentarii