Acasă Politica Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiș, dorește reducerea TVA la 5% pentru...

Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiș, dorește reducerea TVA la 5% pentru unitățile care livrează preparate alimentare

1410
DISTRIBUIȚI

Deputatul Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, consideră că un important sprijin pentru industria HoReCa ar fi reducerea TVA de la 9% la 5% pentru unitățile care livrează preparate alimentare. Măsura a fost propusă inclusiv de patronii din domeniu, la vizita de la Timișoara a actualului prim-ministru, Florin Cîțu, în luna decembrie.

„La finalul anului trecut, acum câteva săptămâni, în cadrul dezbaterilor care au avut loc la Consiliul Județean Timiș, prilejuite de invitația lansată de ministrul Finanțelor publice de atunci, actualul Prim-ministru, domnul Florin Cîțu, reprezentanții domeniului HoReCa au accentuat nevoia de compensare prin mijloace fiscale a pierderilor semnificative din acest sector, provocate de pandemie. Atunci s-a detașat concluzia unei necesare ajustări a TVA pentru industria alimentară cu livrare, de la 9% la 5%”, spune deputatul liberal Marilen Pirtea.

Acesta mai amintește că, în majoritatea cazurilor, restaurantele au putut avea în ultimele luni doar terasele deschise, iar opțiunea de a livra preparatele a fost singura care a ținut comercianții pe linia de plutire. Diminuarea propusă de Pirtea, consideră acesta, este cu atât mai relevantă cu cât la achiziționarea produselor direct din restaurant clientul oricum plătește doar 5% TVA.

„Guvernul de coaliție condus de domnul Florin Cîțu are ocazia aplicării unei măsuri de intervenție economică, de susținere a consumatorilor, dar în egală măsură și a producătorilor, prin această măsură necesară de reducere specifică a TVA-ului, atât de așteptată. Industria HoReCa a fost și continuă să fie unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei românești, necesitând măsuri ferme de stimulare, mai ales acum, când marea majoritate a restaurantelor au, în cel mai fericit caz, doar terasele deschise. Astfel, în lipsa unor spații deschise dedicate, rolul serviciilor de livrare a hranei reprezintă una din puținele căi prin care cererea se întâlnește cu oferta pe piața serviciilor de alimentație publică. În aceste condiții, reducerea cotei de TVA pentru serviciile de livrare a preparatelor alimentare, de la 9% la 5%, este un demers necesar pentru asigurarea supraviețuirii sectorului HoReCa.

Trebuie să menționăm că, în momentul de față, când un client comandă în mod direct, de la restaurant, are TVA de 5% aplicată în prețurile alimentelor, însă, în momentul în care comandă de la restaurant prin intermediul aplicațiilor (de tip Glovo, Tazz, FoodPanda etc), TVA este 9%.  O diminuare a TVA, de la 9% la 5%, va ajuta restaurantele și aplicațiile de livrare a preparatelor alimentare să depășească această perioadă dificilă și va proteja și interesele consumatorilor, care vor beneficia de prețuri stabile în această industrie, fără o eventuală majorare a prețurilor la produsele restaurantelor”, spune, concret, deputatul Marilen Pirtea.

Comentarii

comentarii