Acasă Actualitate Marilen Pirtea îl completează pe prim-ministrul Cîțu, în legătură cu vaccinarea studenților:...

Marilen Pirtea îl completează pe prim-ministrul Cîțu, în legătură cu vaccinarea studenților: „Suntem datori să le acordăm șanse egale studenților români înscriși la universitățile din țară, similare cu șansele acordate studenților care studiază în alte țări”

398
DISTRIBUIȚI

Deputatul timișean Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, comentează o declarație publică recentă a prim-ministrului Florin Cîțu, care a recomandat studenților care pleacă la studii în străinătate să se adreseze Ministerului Sănătății, pentru a putea fi incluși în a doua etapă de vaccinare. Pirtea, pe de altă parte, considerând că și studenții din România merită să se reîntoarcă la formatul clasic de cursuri, cu prezență fizică, propune „aducerea la un numitor comun a celor două categorii de studenți”.

„Repet, etapa a doua, acea listă crește în fiecare zi pentru că sunt mai multe priorități pe care le vedem, s-ar putea să fie și asta o categorie pe care o vom include selectiv pentru persoanele care vor intra în etapa a II-a, încă nu este luată o decizie, recomand celor care sunt în această situație să vorbească cu Ministerul Sănătății, ei sunt cei care fac Hotărârea de Guvern”, a declarat Florin Cîțu, conform edupedu.ro.

În replică, deputatul Marilen Pirtea spune: „Pandemia este un flagel contemporan care lovește fără discriminare. Reacția noastră, ca decidenți, reprezentanți ai unei societăți responsabile, trebuie să depășească prioritățile date doar de libera circulație și de importanța unor destinații de călătorie pentru studii. Suntem datori să-i protejăm și să le acordăm șanse egale studenților români înscriși la universitățile din țară, similare cu șansele acordate studenților care studiază în alte țări”.

Potrivit deputatului timișean, „recenta declarație publică (…) îndreaptă atenția, inevitabil, și spre o necesară orientare către prioritizarea pentru vaccinare a studenților universităților din România”. Acesta punctează faptul că foarte mulți dintre studenți sunt dornici să se reîntoarcă la formatul clasic de cursuri și seminare. Accesul, și în aceste cazuri, amintește Pirtea, „este recomandat după luarea tuturor măsurilor de precauție, inclusiv vaccinarea voluntară anti-Covid-19”.

„Așadar, este o situație de aducere la un numitor comun a celor două categorii de studenți, egal îndreptățiți pentru a primi o prioritate în procesul de vaccinare anti-Covid-19. Educația este cheia viitorului nostru. Societatea, în ansamblul ei, este acum supusă aceleiași crize a pandemiei, în care și studenții care studiază în universitățile noastre, ca și cei care studiază în străinătate, merită să aibă acces la un tratament egal, prin vaccinarea împotriva Covid-19. Este vital să gândim în ansamblu măsurile de ieșire din criza Covid-19. Nu este cazul să ajungem la discriminări, când e vorba, de fapt, despre tinerele noastre talente, despre viitorul nostru”, conchide deputatul liberal Marilen Pirtea.

Comentarii

comentarii