Acasă Economic Marilen Pirtea: „Județul Timiș a reușit să genereze în 2020 un PIB...

Marilen Pirtea: „Județul Timiș a reușit să genereze în 2020 un PIB total pe locuitor de aproape 24 de mii de euro”. La total, peste Cluj și Constanța

566
DISTRIBUIȚI

Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiș și rector al Universității de Vest din Timișoara, remarcă faptul că, în 2020, Timișul a reușit să ocupe locul doi pe țară în clasamentul PIB-ului total generat. Astfel, conform datelor OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), cele pe care le citează Pirtea, PIB-ul pe cap de locuitor la nivel de Timiș, în 2020, a fost de 24.000 de euro.

„Chiar într-o perioadă de criză medicală, economică și socială generalizată, datorată pandemiei generate de SARS-Cov-2 în 2020, județul Timiș a reușit să genereze un PIB total pe locuitor în 2020 de aproape 24 de mii de Euro, situând Timișul pe locul doi pe țară, după București – care se află la o valoare de 48 de mii de Euro”, transmite deputatul liberal Marilen Pirtea, cu referire la noile date macroeconomice raportate de OECD cu privire la PIB-ul realizat de județele României în 2020.

În valori absolute, PIB-ul județului Timiș a întrecut, în 2020, cel al Clujului, care în 2019 se situa imediat după București. Stabilitatea și complexitatea producției în județ, consideră liberalul, sunt cauzele pentru această evoluție.

„În privința PIB-ului total generat la nivelul județelor în 2020, Timișul se situează tot pe locul secund, după București, fiind urmat de județele Constanța și Cluj, o situație care confirmă revenirea Timișului în ierarhia dată de valorile anuale ale Produsului Intern Brut pe județ, după ce, în 2019, județul Cluj fusese situat imediat după București. Este o evoluție determinată atât de stabilitatea și complexitatea structurii producției din economia Timișului, cât și de influențele defavorabile ale crizei pandemice asupra evoluției comparative a economiilor din celelalte județe”, completează deputatul timișean.

„Cu certitudine, anul 2021 trebuie să fie un an al relansării economice accelerate, când Timișul are un potențial de creștere foarte bun, bazându-se atât pe energia provenită din noua configurație administrativă, la intrarea în noul ciclu de guvernare locală, cât și pe disponibilitățile multiple de finanțare, acordate acum la nivel național și european, pentru susținerea unei reveniri reziliente post-pandemie”, conchide Pirtea.

Concret, datele OECD, prezentate de Pirtea indică un PIB total generat de 20,1 miliarde de dolari americani, la ajustarea cu paritatea puterii de cumpărare (PPP – purchasingpowerparity). Real, PIB-ul Timișului, pe 2020, este de 33,6 miliarde de lei. Dacă se consideră ca populație a județului cea de le ultimul recensământ – 683,540 –, din 2011, atunci, în 2020, Timișul a avut un PIB/cap de locuitor de 29.505$/24.377€. În schimb, dacă se ia în considerare populația estimată de Eurostat pe județ pentru 2019 – 705.113 – , indicele ajunge să fie de 28.643$/23.670€la acest capitol, pe anul trecut. Toate sunt valori ajustate cu PPP.

Comentarii

comentarii