Acasă Actualitate Marilen Pirtea, la aflarea veștii că peste 500 de elevi au revenit...

Marilen Pirtea, la aflarea veștii că peste 500 de elevi au revenit din străinătate în școlile din Timiș: „Această schimbare semnificativă este un semnal pozitiv pentru economie pe termen lung”

236
DISTRIBUIȚI

Miercuri, 15 septembrie, Marilen Pirtea, deputat liberal de Timiș și rector al Universității de Vest din Timișoara, comentează anunțul făcut în urmă cu o săptămână de inspectorul școlar general Marin Popescu: peste 500 de elevi s-au întors în școlile din Timiș după ce anul precedent au urmat cursuri în străinătate. Deputatul vede în această evoluție doar aspecte pozitive, însă cere și implicare din partea autorităților.

„O știre recentă indică un fenomen excepțional, îmbucurător și relevant: revenirea familiilor din Europa în țară, sau chiar întoarcerea copiilor din familiile migrante, pentru studii în țară. Este un fenomen care a condus la înregistrarea a peste 500 de cereri de înscriere pentru a-şi continua studiile, copii români reveniţi din străinătate, înscris în ultimele luni în şcolile din Timiş”, remarcă Marilen Pirtea.

„Este exact reacția pe care o așteptam de multă vreme, cei mai mulți dintre noi, o schimbare demografică și de stil de viață, determinate de întoarcerea românilor migranți acasă. Această schimbare semnificativă este un semnal pozitiv pentru economie pe termen lung, afectată de criza de personal, dar și pentru rețeaua de învățământ, care se vede din nou solicitată cu un contingent mărit de copii care se înscriu la școli, după câțiva ani în care cohortele generaționale intrate în sistemul de învățământ au tot scăzut”, continuă deputatul liberal.

Totuși, deși a precizat că, din punct de vedere economic, noua evoluție poate fi benefică, Pirtea cere și investiții în sistemul școlar din Timișoara. O propunere a acestuia este susținerea unui program de dezvoltare profesională prin care elevii întorși în țară să poată să își găsească ulterior și locuri de muncă.

„Acest context este unul foarte bun pentru a suplimenta concentrarea resurselor și mobilizarea pentru modernizarea și dezvoltarea sistemului școlar din Timișoara, prin intervenția Ministerului Educației. Iată că ceea ce subliniam de foarte multă vreme, faptul că Timișoara este un oraș-magnet care va atrage tot mai multe categorii de tineri și profesioniști, se dovedește real, prin date concrete. Acum este momentul să susținem cu resurse și cu un program susținut de dezvoltare profesională rețeaua de educație din Timișoara și Timiș, un răspuns pe măsura sutelor de noi cereri de înscriere în școli, venite din partea copiilor români întorși în țară”, încheie Marilen Pirtea.

Comentarii

comentarii