Acasă Actualitate Marilen Pirtea: ”Platforma liberală reprezentată în Timișoara de fostul membru PNL, domnul...

Marilen Pirtea: ”Platforma liberală reprezentată în Timișoara de fostul membru PNL, domnul Ambruș, este o copie palidă a Forței Dreptei!”

DISTRIBUIȚI

Deputatul liberal de Timiș, prof. Marilen Pirtea este de părere că platforma liberală reprezentată în Timișoara de fostul membru PNL, domnul Ambruș, este o copie palidă a Forței Dreptei!

De ce? Prezentăm explicația prof. univ. dr. Marilen Pirtea: ”Mai mulți analiști au rostogolit anunțul formării unei noi grupări politice, la Timișoara, Platforma Liberal Conservatoare. Să o spunem fără ocolișuri: inițatorul unei noi grupări politice autosituate pe dreapta scenei politice, în ultimele luni, este fostul președinte PNL, domnul Orban, care a înființat Forța Dreptei din motive de frondă politică – preferând pentru numele noului partid o denumire ce se aseamănă curios de mult cu numele partidului condus de fostul premier italian Silvio Berlusconi.

În schimb, platforma liberală reprezentată în Timișoara de fostul membru PNL, domnul Ambruș, este abia o copie palidă a Forței Dreptei, aici fiind ușor de regăsit certe tendințe mimetice și festiviste. Câteva sute de participanți la evenimentul de anunțare a formării acestei Platforme Liberal Conservatoare nu înseamnă mai nimic, din perspectiva coerenței politice, o caracteristică aflată în mare deficit pentru cei ce susțin în plan local ciudata alăturare dintre liberalism și conservatorism.

Naivii vor spune că e benefică această fragmentare a curentului numit generic liberal, pentru că mai multe grupări ar exprima cu mai multă precizie alternativele liberale.

Nu fac parte dintre cei care își asumă responsabilități politice doar de dragul politicii. Cred în eficiența politicilor publice coerent implementate, în rezultatele vizibile, care niciodată nu se bazează pe soluții simpliste. Deși consider că libertatea de opțiune și exprimare este fundamentală, nu cred că fragmentarea și multiplicarea facțiunilor liberale ne vor ajuta în realizarea bunei guvernări, care depinde strict de capacitatea noastră de a realiza coerent un serviciu public, dincolo de multitudinea de opinii aflate în dezbaterea publică. Adaptabilitatea și capacitatea administrativă sunt esențiale, fie că este vorba de soluții pentru educație, de măsuri fiscale, decizii patrimoniale, pentru dezvoltarea mobilității publice, ori pentru creșterea economică sustenabilă, spre exemplu.

De fapt, aici se află principala „cheie de control” a politicii liberale, la care tot mai mulți simpatizanți liberali fac referire și pe care o prioritizează. Este vorba de experiența și capacitatea de implementare a politicilor publice necesare la nivel național și local.

Dincolo de programe stufoase și promisiuni, de idei generoase și de scenarii iscusite, noi mai trebuie să și aducem rezultate concrete pentru comunitățile noastre. Nu căutăm și nici nu promovăm gesturile formale și spectaculosul gratuit, în schimb punem preț pe o bună legătură între oamenii potriviți pe locurile potrivite, care au calități și sunt talentați, demonstrează deținerea competențelor, au putere de muncă și viziune profesională.

Sigur, se pot forma grupuri și grupulețe politice nenumărate, care pot adopta titulaturi pompoase. Dar testul serviciului public este cel mai important factor de validare din partea cetățenilor, pentru care PNL își concentrează energiile, atât la nivel local cât și național”, explică prof. Pirtea, joi 20 ianuarie 2022.

 

Comentarii

comentarii