Acasă Actualitate Marilen Pirtea propune acordarea unui ajutor financiar și studenților din țară, pe...

Marilen Pirtea propune acordarea unui ajutor financiar și studenților din țară, pe lângă cel pregătit de guvern pentru cei aleg să studieze în străinătate

1672
DISTRIBUIȚI

Marilen Pirtea, deputat PNL Timiș și rector al Universității de Vest din Timișoara, laudă inițiativa guvernului de a sprijini financiar studenții români care urmează cursuri la universități din alte țări ale Uniunii Europene, dar, în același timp, cere echitate și pentru cei rămași la studii în țară. În ambele situații, consideră liberalul, scutirea de la returnarea sumelor de bani în cazul celor care vor profesa în România este benefică.

„Am spus-o de-a lungul anilor, suntem o țară membră UE exportatoare netă de inteligență, iar balanța emigrație-imigrație a oamenilor bine pregătiți ne este defavorabilă. Întotdeauna oamenii au tins să meargă spre mai bine, iar libertatea de circulație din UE a susținut această tendință. Inclusiv studiile în străinătate, reprezintă un obiectiv susținut prin libera circulație din UE, într-o piața educațională competitivă”, își începe Pirtea expunerea în ultima sa postare pe Facebook.

Măsura deja prezentată de guvern, consideră acesta, ar putea fi „una dintre cele mai bune inițiative îndreptate spre segmentul tinerilor de vârstă universitară” și ar putea contribui la stoparea fenomenului de brain-drain. Acesta mai vine însă și cu o constatare; „Marea migraţie a inteligenţei noastre nu se datorează doar dorinței de salariu mai mare sau pentru o viaţă mai bună. Fenomenul de brain-drain are legătură și cu sistemul de educaţie, sustenabil şi corect, dar și cu sistemul de sănătate”.

Marilen Pirtea amintește, totuși, că și studenții înscriși la facultățile din România pot fi la fel de merituoși și că și acestora le-ar folosi atât sprijinul financiar diferențiat cât și posibila scutire la returnarea acestuia, în cazul în care rămân să profeseze în țară. Astfel, spune rectorul UVT, s-ar ajunge la „integrarea (acestora – n.r.) după absolvire în cadrul pieței muncii din România, unde oamenii valoroși și bine pregătiți sunt atât de necesari”.

„Voi propune Ministerului Educației și Ministerului Muncii identificarea unei soluții practice, aplicabile pentru susținerea financiară a tinerilor talentați care studiază în universitățile din România și care se angajează după absolvire în țară. Mai ales absolvenții cu performanțe deosebite, care aleg o carieră didactică după facultate, ar merita să fie susținuți cu prioritate, prin formule de finanțare a studiilor superioare asigurate pe baza programelor Ministerului Educației, în contextul unei nevoi tot mai mari de oameni pricepuți și de talente, pentru o educație de calitate în școlile românești”, își încheie Pirtea postarea.

Comentarii

comentarii