Acasă Actualitate Marilen Pirtea salută reluarea și extinderea programului primăriei de reabilitare a clădirilor...

Marilen Pirtea salută reluarea și extinderea programului primăriei de reabilitare a clădirilor istorice din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Marilen Pirtea, deputat PNL Timiș și rector al Universității de Vest din Timișoara, consideră binevenit programul de reabilitare a clădirilor istorice prezentat marți de primarul Dominic Fritz. În opinia liberalului, această inițiativă este binevenită în mod special din prisma anului 2023, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii.

La începutul lunii aprilie, cum vechiul program al primăriei nu a finanțat niciun proiect concret, tot Pirtea vorbea de „nevoia unei interveniții realizate printr-un mecanism financiar foarte precis și eficient”. Acesta amintea că Institutul Național al Patrimoniului oferă deja un milion de lei în această direcție. În primă fază ar fi nevoie de reabilitarea fațadelor clădirilor într-adevăr reprezentative, adică cel puțin câteva sute, menționa deputatul.

„Anunțul Primăriei de ieri, prin care se propune reluarea și extinderea programului de reabilitare a clădirilor istorice din Timișoara, este util tocmai pentru că, în orizontul anului cultural 2023, imaginea orașului va fi în mare parte legată de felul în care vor fi reabilitate imobilele din zonele istorice”, transmite acum, după lansarea inițiativei administrației Fritz, Marilen Pirtea.

„Sperăm în urgentarea și clarificarea procedurilor acestui program. Suntem cu toții dornici să vedem o altă «față» a Timișoarei, în care crenelurile și arcadele impresionantelor imobile din centrul vechi al Timișoarei să fie puse în valoare și să îi încânte pe turiști, vizitatori, ca și pe noi toți”, mai adaugă acesta.

Reamintim, marți, Dominic Fritz a prezentat noul program. Momentan, acesta este sub forma unui regulament care va sta 30 de zile în consultare publică, după care va trece prin Consiliul Local. În principal, noul program prevede o finanțare nerambursabilă în cuantum de 20% din costurile eligibile și un contract de ipotecă imobiliara pe 10 ani pentru restul de 80%. Costurile eligibile ar fi cele pentru reabilitarea fațadelor, schimbare tâmplăriei și reabilitarea acoperișului. În plus, primarul anunța și reluarea supraimpozitării proprietarilor care nu își repară clădirile degradate, cu valori între 300 și 500%. Și aici, au fost operate modificări la vechea procedură, în baza căreia toți cei sancționați au contestat, de fiecare dată cu succes, decizia în instanță.

Comentarii

comentarii