Acasă Politica Marius Craina, candidatul Pro România pentru Primăria Timișoara, și-a prezentat planurile pentru...

Marius Craina, candidatul Pro România pentru Primăria Timișoara, și-a prezentat planurile pentru Piața Traian: „Inechitate, inegalitate, diferență uriașă între cartierele Timișoarei”

DISTRIBUIȚI

Marius Craina, candidatul Pro România pentru Primăria Timișoara, a fost, joi, 3 septembrie, în Piața Traian pentru a-și prezenta viziunea în privința cartierelor istorice, printre care se regăsește și zona Fabric. Modernizarea acestora, consideră medicul, ar însemna doar „o aducere la normalitatea secolului XXI”. La conferința de presă de joi, acesta a fost însoțit și de Carmen Ioana, cea care ocupă al șaselea loc pe lista Pro România pentru Consiliul Local Timișoara.

„Astăzi, doresc să dezbat un subiect care ne interesează pe noi, timișorenii, dar nu numai, și anume inechitatea, inegalitatea, diferența uriașă între cartierele Timișoarei. Timișoara a fost cunoscută și recunoscută pe plan național și internațional prin faptul că este un oraș multicultural, multietnic, prin faptul că se dezvoltă pe baza unor principii de egalitate în toate cartierele. Asta până în urmă cu câțiva ani de zile, poate chiar zeci de ani, când au început să apară aceste diferențe uriașe între cartiere. Am ales acest loc pentru această dezbatere în Piața Traian, una dintre piețele care sunt reprezentative pentru municipiul Timișoara, care sunt recunoscute din punct de vedere istoric”, a început Craina.

Acesta a continuat: „Planul pentru această piață a început în 1740, când au apărut primele edificii care au reprezentat și au creat o istorie pentru Timișoara. Asemenea locului în care ne aflăm, Pieței Traian, sunt multe alte locuri în Timișoara, care, din păcate, în ultimii ani de zile, au fost ignorate de toate administrațiile.(…) Ne dăm seama că nu suntem deloc pe drumul cel bun, pe calea cea corectă. (…)

Din păcate, în ultimii 15-20 de ani de zile, investițiile și preocuparea administrației locale față de aceste cartiere, unii le spuneau atunci mărginașe – astăzi, nici pe departe, mărginașe –, și care ne reprezintă pe noi, toți timișorenii. Din păcate, astăzi, nu mai fac cinste orașului. Mă gândesc: ce ar fi în sufletul unui turist care intră în Timișoara și primul loc în care se oprește este Piața Traian din istoricul cartier Fabric? Nu cred că ar avea o părere foarte bună despre ceea ce Timișoara urma să fie anul viitor, Capitală Culturală Europeană”.

Această problemă, consideră Craina, este aceeași în toate cartiere limitrofe centrului: Mehala, Fratelia, Freidorf, Kuncz. „Care este, până la urmă, rolul unui primar și al unui consiliu local? Este simplu: are la bază un singur principiu: asigurarea și creșterea calității vieții în orașul, municipiul, comuna, satul pe care îl păstorește. Din păcate, locurile pe care le-am descris înainte nu relevă deloc implicarea municipalității în asigurarea unei calități a vieții”, consideră acesta.

Probleme identificate de Marius Craina sunt infrastructura veche și lipsa activităților economice. „Acesta (Piața Traian – n.r.) este unul dintre cele mai bune exemple. Observăm o serie de spații, o multitudine de spații care actualmente sunt închise, stau în paragină, cu geamuri sparte, uși distruse, tencuială care stă să cadă. Nu așa putem să dezvoltăm un cartier și să dezvoltăm calitatea vieții!”, spune candidatul la Primăria Timișoara.

Sistemele de termoficare, canalizare și electrificare ar trebui, spune medicul, revizuite, printr-un proiect integrat pentru tot municipiul, în regim de mare urgență, pentru ca locuitorii din zonă să beneficieze de condiții normale de viață. Alte probleme ar fi în educație – locuri insuficiente în școli și grădinițe din cartiere –, sănătate – cabinete medicale care există, dar sunt căzute în derizoriu. „Timișoara nu este reprezentată doar de Piața Unirii, Piața Libertății, Piața Operei!”, afirmă clar acesta.

Tot fiind în Piața Traian, candidatul Pro România nu putea evita subiectul clădirilor istorice: „Nu aș vrea ca generația noastră să fie cea care, în viitorul foarte apropiat, va fi responsabilă de degradarea ireversibilă a acestor clădiri istorice și să ajungem în istoria Timișoara ca acea generație care nu a fost în stare să renoveze și modernizeze cartierele Timișoarei”. Soluția lui Craina? Colaborare cu „omul care trăiește în cartierele Timișoarei”. Mulți dintre aceștia, amintește el, sunt oameni bătrâni, care nu își permit să renoveze, din surse proprii, dacă nu clădiri întregi, măcar fațadele acestora. Mai mult, medicul spune că, în ultima vreme, întâlnirile cu consiliile consultative de cartier au căzut în derizoriu, acestea nemaiavând niciun cuvânt de spus.

Principala problemă cu renovarea clădirilor istorice, consideră Craina, este finanțarea, tocmai pentru că majoritatea sunt private. O altă problemă ar fi faptul că nu se știe care este patrimoniul local al clădirilor istorice. „În momentul în care dispui de resurse financiare, totul se poate rezolva. (…) Este obligatoriu ca municipalitatea să se implice, așa cum a făcut-o în multe alte orașe. Dau exemplu: Sibiul, Oradea, Sighișoara, Brașovul. (…) Trebuie să identificăm, obligatoriu, sursele de finanțare. Una ar fi, care a fost utilizată și accesată foarte mult a fost fondurile europene. În afară de fondurile europene, mai sunt posibilele împrumuturi pe care Primăria Municipiului Timișoara poate să le acceseze. Nu în ultimul rând, ar putea fi studiată finanțarea UNESCO”.

Carmen Ioana, „unul dintre oamenii cu experiență uriașă pe care ne bazăm în implementarea programului de siguranță a cetățenilor”, cum a introdus-o Craina, a spus: „Eu doresc ca orașul să aibă mult mai multă siguranță și ordine publică, dar poliția locală este, din păcate, în subordinea primarului. Ea ar trebui să fie în subordinea și să apere cetețăeanul, în primul și primul rând. Sunt foarte multe lucruri care trebuie schimbate”.

Candidata Pro România la Consiliul Local Timișoara propune instalarea mai multor camere de supraveghere, echiparea polițiștilor locali cu bodycam-uri, care să arate cum se desfășoară interacțiunea cu cetățenii. „Aici, în cartier, sunt foarte mulți cetățeni de etnie romă, nu am nimic cu ei, dar ar trebui să se știe că e ordine, să fie mai multă poliție, ceea ce nu este. Poliția Locală ar trebuie să colaboreze mai mult cu Poliția Națională și Jandarmeria, pentru a fi mai eficienți. Ar trebui întinerit efectivul Poliției Locale, pregătiți cu cursuri de autoapărare, de negociere, de comunicare”, a mai spus aceasta. Carmen Ioana se recomandă prin experiența acumulată în „mulții ani de zile în care a activat în Ministerul de Interne”.

Comentarii

comentarii