Acasă Actualitate Marius Popovici: “Ar fi un pas benefic pentru economia românească trecerea la...

Marius Popovici: “Ar fi un pas benefic pentru economia românească trecerea la euro… cât mai repede”

DISTRIBUIȚI

Marius_PopoviciPropunerea FMI de a trece la euro nu a prea fost agreată cu surle şi trâmbiţe de toţi românii, unii fiind mai reticenţi din acest punct de vedere. Marius Popovici, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş şi ţărănist convins, e de părere că această trecere cât mai rapidă la moneda unică europeană ar fi benefică pentru ţara noastră. “Din perspectiva omului politic european consider că ar fi un pas benefic pentru economia românească trecerea la euro… cât mai repede, nu doar peste 4 sau 5 ani. Principalele criterii de la Maastricht pe care România le respectă sunt deficitul bugetar sub 3 la sută şi îndatorarea publică de 20 de procente din PIB – e admisă o îndatorare de 60 de procente şi inflaţia care este foarte greu de ţinut în limitele cerute din moment ce eşti supus schimbului valutar euro-leu. Mă surprinde reţinerea reprezentanţilor BNR întrucât argumentele mele sunt cele cunoscute – rezerva bugetară e exprimată în euro, preţurile caselor, vilelor, maşinilor sunt exprimate în euro.
Mi se pare anacronic să spui că o pâine va costa patru lei când ea costă un leu acum. Eu consider că o pâine care e acum un leu va costa 25 de cenţi”, spune Marius Popovici. Acesta îndeplineşte acum şi funcţia de împuternicit al preşedintelui CJ Timiş Constantin Ostaficiuc în relaţiile cu Austria şi Germania. Şi nu degeaba.
Cunoaşte aceste ţări şi oamenii din ele ca pe propriul buzunar, având dese legături şi colaborări cu cele două state.
“Mă gândesc la ajustarea preţurilor ţărilor care au aderat la euro în 2002 – în Germania totul a fost la jumătate.
Arahidele care costau 75 de pfennigi – acum costă circa 40 de euro cenţi. Societăţile comerciale, IMM-urile şi societăţile mari din România exportă în euro, nu în lei.
Mulţi români îşi ţin economiile tot în euro, nedorind pierderea economiilor supuse fluctuaţiei ratei de schimb. Există o reţinere că aceste ţări emergente nu vor fi membre ale board-ului de conducere a băncii europene de la bun început.
De doi ani este Slovenia în zona euro şi Slovacia de la 1 ianuarie.
Nimeni nu poate să spună că aceste economii sunt în colaps sau au probleme din cauza aderării la zona euro.
Sunt conştient că cei care speculează pe cursul de schimb leu-euro ar avea de pierdut dacă suntem în zona euro.
Importatorii şi exportatorii ar avea de câştigat în urma unui curs stabil cum este cel monedei euro. Ar contribui mult la modernizarea şi europenizarea României trecerea la cursul euro”, spune Marius Popovici.

Comentarii

comentarii