Acasă Cultura Marius Turda, profesor la Oxford Brookes University, își lansează la Timișoara cartea...

Marius Turda, profesor la Oxford Brookes University, își lansează la Timișoara cartea Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump

628
DISTRIBUIȚI

În perioada 25 octombrie – 24 noiembrie, Marius Turda, profesor la Oxford Brookes University și director al Centrului de Istorie a Medicinei al aceleiași universități, va lansa la Cluj, Iași, Timișoara, Oradea și București volumul Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump.

Volumul a apărut de curând în colecția „Historia” a Editurii Polirom, traducere de Marius-Adrian Hazaparu, disponibil și în format digital. Mai jos, programul complet de evenimente.

O prima lansare a volumului scris în colaborare cu Maria Sophia Quine, senior fellow la Centrul de Istorie a Medicinei din cadrul Oxford Brookes University, a avut loc pe 11 august, în cadrul Școlii de Vara de la Telciu, Bistrița-Năsăud.

Venirea autorului în România va cuprinde o serie de evenimente: lansări de carte, expoziții și conferințe.

„Ideea de rasă are o lungă istorie discontinuă și eterogenă. Și se reinventează mereu, adesea prin redescoperirea și combinarea unor ingrediente vechi, uitate, refulate ori cenzurate, prin schimbarea paradigmelor – de la filosofie, lingvistică și antropologie la antropogeografie, medicină, genetică, eugenism și biopolitică.

Lucrarea semnată de Marius Turda, unul dintre cei mai valoroși specialiști internaționali ai acestei problematici, și de colegă să Maria Sophia Quine este o sinteză istorică și critică a evoluției conceptului de rasă din Epoca Luminilor pînă astăzi.

Adică istoricizarea și contextualizarea unei idei plasate între negare/relativizare constructivista și absolutizare esențialistă, între universal (natură umană) și particular (ierarhizarea grupurilor și indivizilor între sublim și monstruos).” (Sorin Antohi, membru în Academia Europaea)

Marius Turda a studiat istoria la Universitatea din București, Central European University din Budapesta (CEU) și Universitatea Oxford. Este profesor la Oxford Brookes University și director al Centrului de Istorie a Medicinei al aceleiași universități. A fost director fondator al Institutului Cantemir de la Universitatea Oxford și este editorul colecției de istoria medicinei de la CEU Press. Mai multe detalii, aici.

Maria Sophia Quine a fost senior lecturer de istorie europeană modernă în cadrul Departamentului de istorie de la Queen Mary, University of London. Mai multe detalii, aici.

Program de evenimente:

CLUJ

Vineri, 25 octombrie
• ora 15.00, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială
(Str. Dostoievski, fosta Plugarilor, nr. 34)
Atelier: Eugenie, igienă socială și biopolitică: despre crearea unei națiuni „sănătoase” în România

• ora 18.00, Book Corner Librarium (Bulevardul Eroilor Nr 15)
Lansare de carte: , Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump
Invitați: Cristina Raț, Zsuzsa Bokor, Attila Varga, Mihaly Szilagyi-Gal
Moderator: Gabriel Bota

ORADEA
Sîmbătă, 9 Noiembrie, ora 11.00, Sala Mare a Primăriei Oradea (Piața Unirii 1)
Lansare de carte: Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump
Invitat: Mihai Maci

TIMIȘOARA
Sîmbătă, 9 noiembrie, ora 17.00, Librăria „La Două Bufnițe” (Piața Unirii nr. 11)
Lansare de carte: Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump
Invitați: Victor Neumann, Florin Lobonț

10 noiembrie – 22 decembrie
Casă „Adam Muller-Guttenbrunn”
Expoziție „Știință și etnicitate ÎI. Biopolitică și eugenismul în România, 1920-1944”
Comentarii

comentarii