Acasă Actualitate Marșul pentru Viață! Arhiepiscopia Timișoarei: Întreruperea sarcinii, care înseamnă ucidere cu premeditare,...

Marșul pentru Viață! Arhiepiscopia Timișoarei: Întreruperea sarcinii, care înseamnă ucidere cu premeditare, este un păcat foarte greu

DISTRIBUIȚI

Marșul pentru Viață, pentru viașa copilului nou-născut, pornește sîmbătă, de la ora 12, din Parcul Carmen Sylva din Timișoara, din fața Bisericii „Sf. Maria Regina Păcii”, iar la ora 13 s eva opri la Catedrala Mitropolitană.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoarei, Mitropolia Banatului, transmit că „avortul reprezintă astăzi un fenomen social, cu consecință directă asupra scăderii natalității și reprezintă, implicit, o reală amenințare demografică asupra existenței unui neam”.

Studiile recente trag un semnal de alarmă, arătând că, în fiecare zi, în România, au loc circa 400 de întreruperi de sarcină, înregistrate în centre medicale specializate. România se situează pe primul loc la numărul de copii avortați din Europa și, alături de Rusia, e singura țară din lume a cărui număr de copii avortați a depășit numărul populației în viață. Este printre țările din UE cu cel mai mare număr de adolescente care rămân însărcinate. Mai mult de jumătate dintre adolescente (12-19 ani) își întrerup sarcina. În fiecare an, în România sunt avortați cca 100.000 de copii, ceea ce reprezintă aproximativ 1 din 3 copii concepuți. România este printre țările Europei de Est cu cea mai mare pierdere a populației în istoria modernă, numărul deceselor depășind numărul nașterilor (rata alarmantă a avorturilor, emigrări, natalitate scăzută).

Comparând sporul negativ al populației României cu cifra totală a avorturilor putem constata că, dacă toate femeile care au renunțat la sarcină ar fi fost consiliate spiritual și sprijinite în mod concret, material și cu facilități, printr-o strategie națională, să aleagă viața pentru copiii lor nenăscuți, astăzi România ar fi putut avea un spor natural pozitiv.

În data de 23 martie 2019, sâmbătă, la orele 13.00, în fața Catedralei Mitropoliane va avea loc Marșul pentru Viață din Timișoara organizat de Arhiepiscopia Timișoarei, în colaborare cu principalele culte creștine din Timișoara și are ca scop afirmarea dreptului la viață al copilului nenăscut, conștientizarea gravității avortului și susținerea familiei tradiționale. Din fața Catedralei procesiunea va continua pe traseul Primărie – Consiliul Județean, unde se va finaliza prin mai multe luări de cuvânt din partea organizatorilor și participanților la Marș. Dacă anul trecut Marșul pentru Viața s-a extins și în orașul Lugoj, anul acesta, la inițiativa Părintelui mitropolit Ioan, și orașul Sânnicolau Mare va desfășura o manifestare similară, cu concursul larg acordat aici din partea autorităților locale.

Apărarea vieții intrauterine prin intermediul Marșului pentru Viață, Timișoara 2019, este o reafirmare a strălucirii luminii lui Hristos în pântecele mamei însărcinate. Marșul va fi mai mult o manifestare de rugăciune publică, pentru ca pruncul zămislit să ajungă, cu ajutorul lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, să vadă și el lumina, atât cea simțitoare și cea înțelegătoare: „să-i arate lui lumina cea simțitoare (fizică), ca să se învrednicească și de lumina cea înțelegătoare (necreată)” (Molitfelnic, 2013, p. 21), și „să se însemneze peste el lumina feței Tale” (p. 16) sau „să strălucească pururea lumina feței Tale în inima lui” ( p. 50). Așadar, embrionul abia zămislit se va întâlni față-către-Față cu Hristos, paradigma sau modelul său, avortul reprezentând o formă de iconoclasm, de ucidere a chipului lui Dumnezeu, care este omul, încă din prima clipă unic în relația sa cu arhetipul.

În zilele noastre însă tot mai multe femei refuză să mai fie mame, refuză Darul vieții, care este o binecuvântare a lui Dumnezeu, iar noi știm că „femeia se mântuiește prin naștere de prunci” (1 Tim. 2, 15). Întreruperea sarcinii, care înseamnă ucidere cu premeditare, este un păcat foarte greu. Așadar, refuzul de a da viaţă sau oprirea cursului vieţii, sunt expresia unei mentalităţi secularizate, care a pierdut sensul spiritual al existenţei umane. Persoana umană nu mai este experiată ca o taină (Stăniloae), divino-umanismul existenței noastre este eludat.

Participanții la Marșul pentru Viață din data de sâmbătă 23 martie 2019, au șansa de a deveni mărturisitori ai acelui „Strigăt mut” pentru viață, ai acelui „strigăt neauzit pentru Sensul vieții” (întrezărit și de Victor Frankl), care este viața în Hristos”, transmite Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Comentarii

comentarii