Acasă Editorial Mărturia unui instructor auto: ”În timpul orelor, elevii dau SMS-uri!”

Mărturia unui instructor auto: ”În timpul orelor, elevii dau SMS-uri!”

DISTRIBUIȚI

În România, se moare din accidente rutiere într-un număr de peste 3500 de cazuri, anual, situație ce ne plasează pe un loc ”fruntaș”, în Europa. Cauzele? Cunoscute: șosele mizerabile, mașini neîngrijite, șoferi beți, neglijență, teribilism, afecțiuni psihice ale unor șoferi (cu verificările de profil, făcute la ”știu eu cine”), lista poate continua.

Una dintre cauzele teribile ce generează creșterea numărului de accidente este, din păcate, comportamentul în trafic al ”noilor”, adică al începătorilor. Noua practică a exersării conducerii auto nu impune, după modelul occidental, un număr mare de ore. De asemenea, patronii școlilor de șoferi au ”obligații, prieteni și simpatii”, printre tinerii aspiranți ai carnetului de șofer.

Revoltat, sub promisiunea anonimatului, un instructor al unei școli de șoferi din Timișoara spune: ”Numărul orelor este insuficient. În aceste ore, de multe ori, elevii spun că ei știu…să conducă! (ha!). Răspund la telefon, deși le spun să nu facă asta…Mai grav, dau SMS-uri în timpul conducerii, poate știind că e cineva în dreapta. O să facă la fel și după. Nu știți câți dintre ei fac o mulțime de accidente, în primele luni, după luarea carnetului. Nu respectă raportul între semnalizare și trecerea de pe o bandă pe alta. Lumea ne înjură pe noi, ni se reproșează că noi îi învățăm să facă asta. Vă dați seama că nu e adevărat! Nu afișează semnul începătorului pe parbrizul mașinii, timp de un an. Le este… rușine. Părinții le iau, chiar din primul an, mașini scumpe, elegante, noi, iar ei le distrug imediat. Nu mai există o etică în relația elevului cu instructorul… Noi spunem patronilor, dar nu suntem luați în seamă. Suntem ignorați! Uneori, îmi vine să-mi schimb profesia, dar este prea târziu… Se produc, pe bandă rulantă, în România, analfabeții traficului rutier.”

Revolta omului este mult mai mare. Revolta sa este un strigăt adresat patronatului școlilor de șoferi din România, autorităților, Poliției Rutiere! Și părinților, deopotrivă. Gesturile nepăsării urbane se regăsesc inclusiv în modul în care se șofează. Gesturile, de cele mai multe, încărcate de obscenitate și vulgaritate, folosirea telefonului în timpul șofatului, aruncatul resturilor peste bord, infatuarea la volan, lipsa respectului, lipsa acordării drepturilor celorlalți, toate acestea sunt o listă incompletă a nebuniei auto din Timișoara, din România.

Mor prea mulți tineri, mor oameni, în general, și nu putem fi ignoranți. Trăim și această dramă, la lungul șir al dramelor care ne copleșesc, ritmic. Suntem într-un carusel al răului, Putem stopa, cumva, asta? Desigur, doar că la ritmul de promovare al incompetenței, în concurență cu impostura și corupția, cred (deși bănuiam că sunt optimistă!), că ar putea să se împlinească într-o altă viață!

Avem sloganuri de genul: ”Corupția ucide!”, dar ”Incompetența ucide!” unde este?

Comentarii

comentarii