Acasă Actualitate Masa de Anul Nou ne poate infesta cu Trichinella spiralis

Masa de Anul Nou ne poate infesta cu Trichinella spiralis

DISTRIBUIȚI

Timişorenii trebuie să ştie că semnele clinice de boală sunt durerile abdominale, diaree, greţuri vărsături, febră, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.

Medicii epidemiologi recomandă timişorenilor să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât centrele comerciale specializate. De asemenea, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.
Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Medicii mai susţin că manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestarii ei şi de rezistenţa organismului. Timişorenii şi timişenii trebuie să ştie că semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie. Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de: consumul cărnii de porc sau vânat neexaminate trichineloscopic; unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă; achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate şi tăierea clandestină a animalelor. Boala nu se transmite de la om la om.
Prin umrare, odată cu apropierea petrecerii de Anul Nou, medicii sanitari veterinari, însoţiţi de poliţişti, au organizat controale în unităţile unde se comercializează produse alimentare, dar şi în pieţele agroalimentare şi în târgurile de animale. Verificările au vizat supermarketurile şi magazinele alimentare, pieţele agoalimentare, măcelăriile, carmangeriile, abatoarele şi depozitele alimentare. Unde au fost descoperite nereguli, au fost date  sancţiuni. Controalele ad-hoc vor continua, pentru ca niciun agent economic să nu încalce legislaţia în vigoare. Cetăţenii pot sesiza orice nereguli în domeniul siguranţei alimentelor la numărul de telefon „Call Center” 0800 826 787, apelabil gratuit din orice reţea de telefonie mobilă.

Comentarii

comentarii