Acasă Actualitate Masa rotundă „Utopie și cercetare” – un eveniment dedicat grupurilor experimentale „111”...

Masa rotundă „Utopie și cercetare” – un eveniment dedicat grupurilor experimentale „111” și „Sigma”, organizat în parteneriat de UVT, MNART și Galeria Jecza

DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Timișoara și Galeria Jecza, vor organiza sâmbătă, 5 aprilie, de la ora 12:00, în eleganta sală barocă a muzeului, o masă rotundă dedicată explorării și valorificării creației artistice a grupurilor experimentale „111” și „Sigma”. Masa rotundă are loc în contextul expoziției „Utopie și cercetare. Grupurile experimentale timișorene 111 și Sigma (1966–1981)”, deschisă publicului în luna decembrie a anului trecut. Întâlnirea își propune să aducă în prim-plan contribuția inovatoare a acestor colective artistice, recunoscute atât la nivel național, cât și internațional, la dezvoltarea artei contemporane din Timișoara.

Participanții la masa rotundă – critici și istorici de artă, arhitecți și curatori – vor analiza activitatea celor două grupuri, „111” și „Sigma”, din perspective diverse, conturând o imagine amplă asupra unei perioade efervescente din istoria artei românești. Cuvântul de deschidere va fi susținut de domnul Filip Petcu, directorul Muzeului Național de Artă Timișoara, și doamna Diana Andreescu, decanul Facultății de Arte și Design din cadrul UVT. Printre invitații speciali se vor afla: Magda Cârneci, redactor-șef al revistei Arta, Cristian Velescu și Iosif Király, profesori universitari la Universitatea Națională de Arte din București, Horea Avram, președinte AICA România, Arhitecții Radu Radoslav și Vlad Gaivoronschi, Diana Marincu, director artistic al Art Encounters. La eveniment vor fi prezenți și unii dintre membrii fondatori și colaboratori ai celor două grupuri: Constantin Flondor, Doru Tulcan, Ion Gaita și Lucian Codreanu, matematicianul implicat în proiectele grupului „Sigma”. Dialogul va fi moderat de curatoarele expoziției – dna Ileana Pintilie și dna Andreea Palade Flondor, cadre didactice la Universitatea de Vest din Timișoara.

Expoziția „Utopie și cercetare” reunește atât lucrări de referință din patrimoniul muzeului, cât și creații mai puțin cunoscute semnate de membrii grupului „111” – Ștefan Bertalan, Roman Cotoșman și Constantin Flondor – și de cei care au format ulterior grupul „Sigma” – Ștefan Bertalan, Constantin Flondor, Doru Tulcan, Ion Gaita, Rusu Elisei și Lucian Codreanu. Proiectul curatorial evidențiază caracterul interdisciplinar și experimental al acestor inițiative artistice, care au influențat profund scena culturală timișoreană și au deschis noi direcții în arta contemporană românească.

Comentarii

comentarii