Acasă Actualitate MDRL decide săptămâna viitoare dacă Timişoara primeşte banii de reabilitare termică

MDRL decide săptămâna viitoare dacă Timişoara primeşte banii de reabilitare termică

DISTRIBUIȚI

Timişorenii au din nou speranţa că blocurile în care locuiesc vor fi reabilitate. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL), Răzvan Murgeanu, a declarat, marţi, că săptămâna viitoare se va decide care sunt autorităţile locale care vor pierde cofinanţarea de 50% de la stat pentru programul de reabilitare termică din acest an.
„Sunt multe localităţi care nu au făcut nici măcar licitaţie pentru lucrările de reabilitare termică. Unde se lucrează cu soluţia clasică, de polistiren expandat şi tencuială, nu vor ajunge să termine lucrările în timp util, până în noiembrie. În prima săptămână din august vom decide de unde vom lua bani şi unde îi vom da, respectiv acolo unde sunt deja proiectele făcute şi unde lucrările sunt antamate. Nu sunt probleme că nu vom cheltui banii, pentru că îi vom lua de la cei care nu şi-au făcut la timp bucătăria internă, respectiv studiul de fezabilitate, proiectarea şi lansarea pe portalul de achiziţii publice, SEAP”, a spus Murgeanu. „Sunt suficiente unităţi administrative care au nevoie de aceşti bani şi care au început deja să lucreze cu fonduri proprii, urmând ca noi să plătim anul viitor. Putem să le dăm aceste fonduri (respectiv cofinanţarea de 50% din partea statului) încă din acest an”, a adăugat oficialul din cadrul MDRL. Murgeanu s-a arătat profund nemulţumit de ritmul procedurilor de organizare a licitaţiilor pentru lucrările de reabilitare termică desfăşurate în unele localităţi ale ţării, însă a ţinut să precizeze că vor fi reabilitate termic, în acest an, un număr de 43.000 de locuinţe.
Timişoara este unul dintre oraşele care, chiar dacă mai târziu decât trebuia, a reuşit să finalizeze documentaţia pentru 75 de blocuri. Autorităţile locale aşteaptă de aproape două luni ca cei de la minister să le aloce fondurile cerute.
„Eu sunt în contact, dacă nu zilnic, la cel puţin două, trei zile, cu cei de la Ministerul Dezvoltării. Promisiunea de a primi banii era pentru luna iulie, care e pe final. Eu cred că cei care s-au aruncat în acest proiect, şi aici mă refer la alte oraşe, care au primit, în modul în care au primit, banii, şi-au dat seama că nu au forţa financiară să susţină acest proiect. Noi o avem, am îndeplinit toate criteriile, şi iată că până la urmă scandalul pe care l-am făcut noi s-ar părea că dă roade. Dacă nu obţinem ceea ce am cerut vom continua să încercăm să blocăm programul şi să cerem să ne explice criteriile prin care alte oraşe primesc şi noi nu”, a declarat viceprimarul Timişoarei, Sorin Grindeanu. „Noi suntem pregătiţi şi ăn acest moment aşteptăm doar hârtia de la Bucureşti prin care să nu se spună că am intrat în acest program naţional şi cu cât am intrat. În acel moment dăm drumul la tot ce înseamnă licitaţii de execuţie”, a adăugat Grindeanu.
Printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în martie 2009 de Executiv, finanţarea executării lucrărilor de intervenţie pentru izolarea termică a blocurilor de locuinţe se asigură în raport de 50% din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei. 30% din fonduri sunt aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale ori se obţin din alte surse legal constituite, iar 20% provin din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite.

Comentarii

comentarii