Acasă Eveniment Şmecherii de bani gata poluează masiv natura cu motoarele pe malul Timişului

Şmecherii de bani gata poluează masiv natura cu motoarele pe malul Timişului

253
DISTRIBUIȚI

Fără să aibă vreo autorizaţie de la mediu…

În zona râului Timiş, localitatea Şag, judeţul Timiş, are loc una dintre cele mai grave poluări ale mediului de mai multe luni. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât locaţia se află în Lunca Timişului, zonă protejată de lege. Aici, pe mai multe sute de metri, sunt amenajate piste de raliuri unde şmecherii de bani gata fac întreceri de ATV-uri şi motoare, fără să existe vreo autorizaţie de la Mediu. “Nu ştiu să fi obţinut vreun aviz de la mediu!”

“Nu ştiu să fi obţinut vreun aviz de la mediu. Vom verifica legalitatea amenajării şi funcţionării acelor piste de raliuri. Cred că locaţia se află în aria protejată Lunca Timişului, una de mare interes. Situaţia e cu atât mai gravă, cu cât acolo se intersectează zona de recreaţie în natură cu disconfortul provocat de poluarea fonică şi cu noxe, datorită motoarelor. O să facem controale şi vom începe de la Primăria Şag, să vedem cum se suprapune aria protejată cu acea amenajare pentru raliuri”, a declarat Marian Eperieş, prim-comisar al Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş. “Dacă are loc un eveniment sportiv trebuie să obţină autorizaţie. Ţine de Primăria Şag”, a spus Carmen Bercea, consilier superior în cadrul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara.

“Dăm amenzi în fiecare an”

Timişorenii care ies la sfârşit de săptămână la iarbă verde, la Şag, sunt oripilaţi de zgomotul şi praful făcut de ATV-uri, motociclete şi maşini, în poligonul amenajat de pe malul Timişului, dar şi pe plaja şi spaţiul verde din apropiere. Pe malul  Timişului, accesul este taxat strict de către angajaţii Primăriei din Şag. Pentru fiecare maşină ce intră sâmbătă sau duminică pe păşunea de la Şag se percepe o taxă de 5 lei, iar fiecare persoană mai plăteşte o taxă suplimentară. În schimb, primeşti gratis zgomotul asurzitor al motoarelor turate, inhalezi cât praf doreşti, îţi poţi face grătare printre munţi de gunoaie şi eventual o baie în mizeria din Timiş. Primarul localităţii Şag, Venus Oprea, recunoaşte problema. Promite că va rezolva disconfortul celor ieşiţi la iarbă verde cu ajutorul poliţiei. „Dăm amenzi în fiecare an. Nici nu mai ştiu câte amenzi am dat, dar aceşti tineri teribilişti reapar la Şag ca ciupercile după ploaie. Vom organiza acţiuni împreună cu poliţia, iar amenzile vor reîncepe să curgă. Cunosc problema şi nu mi se pare nici mie normal ca cei care vin la iarbă verde să nu poată face un grătar din cauza prafului pe care îl fac cei care se plimbă cu ATV–uri şi motociclete”, spune Oprea. Primarul dă însă vina şi pe petrecăreţii care uită în urmă tone de gunoaie, explicând şi că unul dintre WC-urile ecologice instalate acolo a dispărut.

 

Comentarii

comentarii