Acasă Actualitate Medici mai bine plătiți, pacienți mai bine tratați! Cum vrea Colegiul Pacienților...

Medici mai bine plătiți, pacienți mai bine tratați! Cum vrea Colegiul Pacienților să îmbunătățească sistemul medical?

DISTRIBUIȚI

Colegiul Pacienților a organizat o nouă întâlnire cu reprezentanții asociațiilor din sănătate, ai spitalelor și clinicilor private și de stat, în data de 17 ianuarie, la Hotel Continental din Timișoara, în scopul promovării de alternative la politicile de sănătate publică, inițiate de Ministerul Sănătății și Casă Națională de Asigurări de Sănătate.

„Ne-am întâlnit pentru a treia oară la Timișoara, după alte două mese rodunde, împreună cu profesioniștii din sistemul medical, pentru îmbunătățirea cadrului legislativ, în ceea ce privește contractul cadru al medicului cu casa de asigurări. Dorim realizarea unui contract cadru nou mai eficient în sprijinul pacientului și al medicului, altfel încât serviciul medical să fie mai bun. Atunci pacientul va fi și mai mulțumit și ne interesează ca medicul să își facă treaba cât mai bine, să fie remunerat pe măsură. Joi, la Timișoara, au fost prezentate mai multe argumente semnalate aici în sistemul medical din județ”, a spus Dorin Rață, președintele Consiliului Pacienților Timiș.

Acțiunile au început în octombrie 2018 și vor continua în alte orașe mari din România: Cluj, Oradea, Iași, Brașov și București

„Vrem să dezvoltăm capacitata Colegiului Pacienților pentru a face propuneri viabile pentru schimbarea și îmbunătățirea legislației din domeniul sănătății. Vrem să facem propuneri eficiente către Ministerul Sănătății. Acestea sunt realizate după dezbaterile cu profesioniștii din sănătate, asociații și fundații din domeniu. Vom mai organiza dezbateri în Cluj, Oradea, Iași, Brașov și București și vom aduna propunerile făcute. Vor fi analizate și mai departe vor fi alese cele mai viabile. În final vor fi stabilite trei propuneri care vor fi înaintate către Ministerul Sănătății și CNAS, în scopul îmbunătățirii legislației din domeniul sănătății”, a declarat Carmen Sas, expert relație grup țintă.

Până acum au fost identificate multe probleme sistemice ce afectează cetățenii în accesarea serviciilor medicale publice, la care au fost găsite și propunerile aferente de îmbunătățire a cadrului legistativ cu scopul rezolvării acestora. Exemple: situația injustă a plafoanelor pentru analize de laborator care lasă un număr mare de pacienți fără analizele necesare, absența medicilor specialiști în contract cu casă de asigurări – fapt ce forțează pacienții să meargă în spitale sau să plătească din buzunar aceste servicii în privat, servicii și condiții de spitalizare precare datorate subfinanțării spitalelor.

“Prin toate activitățile propuse și rezultatele urmărite, dorim să identificăm principalele probleme din sistemul medical referitoare la calitatea, accesul și sustenabilitatea serviciilor medicale și împreună să găsim soluțiile cele mai bune pentru un sistem de sănătate  eficient și funcțional. Asociații care activați în domeniul sănătății, fundații, ambulatorii de specialitate publice sau private, ori spitale publice și private, sindicate va așteptăm pe fiecare să faceți parte din schimbare, prin votul vostru e posibil că la următorul contract cadru al C.N.A.S. să avem 3 modificări majore care pot asigura o schimbare în domeniul sănătății din România”, spune Dorin Rață.

 

Comentarii

comentarii