Acasă Actualitate Medicii de familie din Timiş au ales o nouă formă de protest

Medicii de familie din Timiş au ales o nouă formă de protest

DISTRIBUIȚI

Medicii de familie din Timiş au trecut la o nouă formă de protest, începând de luni, 21 februarie. Fiecare doctor va trimite notificări şi proteste către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerului Sănătăţii (MS), faţă de prevederile aberante ale noului Contract Cadru 2011, document care îi va duce la faliment, dacă îl vor semna.

Medicii sunt hotărâţi

Dr. Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie (PMF) Timiş, a spus, luni, 21 februarie, că toate casele de asigurări din ţară, CNAS şi MS vor fi notificate cu privire la modificările din Normele de aplicare ale Contractului Cadru, care urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie 2011, cu repercusiuni dezastruoase asupra medicinei primare.
“Medicii de familie spun un NU hotărât intenţiei CNAS şi MS de a transforma profesia de medic într-una de funcţionar public
În acest fel, decidenţii din MS şi CNAS nu vor mai putea afirma că nu au cunoştinţă despre nemulţumirile medicilor de familie”, a declarat dr. Elisabeta Spătaru, membru în Colegiul Director al Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie din România. Contractul Cadru 2011 nesocoteşte principiul consolidării bazei pentru a întări întregul sistem, decapitează liberalismul profesiei medicale, afectează drepturile pacienţilor şi încearcă subjugarea birocratică a medicilor din asistenţa primară, promovând falsa dezbinare şi deprofesionalizarea.

Refuzăm!

“Proiectul de Norme de Aplicare a Contractului Cadru distruge orice speranţă de supravieţuire a cabinetelor”, susţine PMF Timiş. Actele normative privind informatizarea aruncă povara finanţării Programului de Informatizare asupra medicilor care, pe lângă falimentarea evidentă, vor fi din nou deprofesionalizaţi, fiind obligaţi să presteze servicii care nu au legătură cu pregătirea profesională specifică, cu contractul lor şi care, mai ales, dezavantajeaza grav pacienţii. În mod ilegal, se precizează că, dacă medicii nu doresc un al doilea contract pentru permanenţă, vor fi penalizaţi cu 10% în primul contract, cel de asistenţă medicală primară. Dr. Spătaru a precizat că se subminează specialitatea de medicina familiei, prin atacul agresiv asupra pregătirii academice şi a structurii vocaţionale. “Se doreşte să semnăm cu mâna noastră un contract ce ne va duce la faliment, care ar afecta serviciile medicale şi tratamentele pe care trebuie să le oferim pacienţilor, ne-ar pune în imposibilitatea să ne intreţinem cabinetele, să afectăm situaţia financiară a asistentelor noastre, a personalului nemedical şi a noastră. Refuzăm să fim părtaşi la experimentul pe care Ministerul Sănătăţii doreşte să îl impună românilor, sub titlul de reformă”,  a precizat dr. Spătaru.

Comentarii

comentarii