Acasă Actualitate Medicii de familie din Timiş nu cedează

Medicii de familie din Timiş nu cedează

DISTRIBUIȚI

Problematica medicinei primare din România a ajuns la Banca Mondială

“Luptăm pe toate căile să ne apărăm specialitatea, pentru că, oriunde în lume, când devii specialist, eşti cotat la cu totul alt nivel decât în calitate de generalist. Vom şti cum trebuie să ne prezentăm în 2012, la Congresul Medicilor de Familie de la Timişoara. Vom ridica Timişoara şi pe specialitatea Medicina familiei”, a spus dr. Claudia Iftode (foto dreapta), vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş, joi, 12 mai. Şeful mondial al medicilor de familie e în România

Reprezentanţii medicilor de familie s-au întâlnit, la începutul săptămânii, cu reprezentantul Băncii Mondiale (BM) în relaţie cu Guvernul României pentru Sănătate, Bob Dredge, expert în politici de Sănătate şi prezent în România.  De asemenea, medicii de familie au înaintat către BM câte un material cu problemele cu care se confruntă medicina primară. Dr. Rodica Tănăsescu (foto stânga), preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, a precizat că Bob Dredge studiase foarte bine materialul şi a înţeles  ce se întâmplă în România, în acest sector al Sănătăţii. În urmă cu doi ani, recomandase trei paşi necesari sistemului: 1. dezvoltarea asistenţei primare. 2. dezvoltarea ambulatorului de specialitate  3. reducerea numărului spitalelor. El a atras atenţia că, de fapt, la noi, s-a trecut direct la pasul trei. “Desigur, nu au putere de decizie, dar va înainta către Ministerul Sănătăţii un material cu recomandări favorabile în ceea ce priveşte medicii de familie”, a spus dr. Tănăsescu.
 
“Toţi vom pierde…!”

În perioada 12 –15 mai, medicii de familie din întreaga ţară se reunesc la Sinaia, la conferinţa naţională. Va fi prezent şi Richard Roberts, preşedintele mondial al medicilor de familie -Wonca World. El deja a ajuns în ţară. “Vrem să fie un semnal de alarmă că România riscă să rămână fără medicii de familie”, a spus dr. Iftode.
“I-am spus că suntem pe cale să nu semnăm contractele individuale, că suntem în proces cu Ministerul Sănătăţii. Ne-a încurajat să fim fermi şi uniţi. Ne-a spus că şi în Anglia, în USA, Olanda şi Norvegia, a fost nevoie de o perioadă de 40-50 de ani până s-a înţeles cât de importanţi sunt medicii de familie şi acum sunt respectaţi, excelenţi profesionişti şi extrem de bine plătiţi. Calitatea profesională trebuie să existe, ca să putem să ne impunem. El a mai precizat că, pe de altă parte, o bună plată creează concurenţă, mulţi medici vor dori să facă medicină primară, iar concurenţa naşte calitate”, a povestit dr. Tănăsescu. Dr. Richard Roberts s-a întâlnit şi cu Cseke Attila, ministrul Sănătăţii. “Nu ştiu dacă va avea efect, dar Cseke, dacă va înţelege, va şti şi va avea argumente să-şi schimbe abordarea faţă de medicina primară, dacă va fi în stare să depăşească piedicile politice. Dacă nu, nu numai noi vom pierde. Cred că cine va face o cotitură în abordare va schimba faţa sistemului, deşi ştiu că vor fi nenumăraţi opozanţi, începând cu unii ”colegi” (din fericire, nu toţi) din mari clinici”, a spus dr. Tănăsescu.

 

Comentarii

comentarii