Acasă Eveniment Medicii de familie din Timiş nu vor muncă forţată

Medicii de familie din Timiş nu vor muncă forţată

DISTRIBUIȚI

Medicii de familie din Timiş sunt extrem de ingrijoraţi de campania agresivă din ultima vreme, îndreptată împotriva medicinei primare şi nu vor să fie trimişi la muncă forţată de noul proiect de ordin al Ministerului Sănătăţii, privind asistenţa medicală permanentă. Patronatul Medicilor de Familie din Timiş susţine că a apărut o avalanşă de legi contradictorii, fără consultarea reprezentanţilor legali ai medicinei primare, un noian de proiecte de documente legislative care încalcă repetat legi importante ale statului român. Este inadmisibil…!

“Între problemele extrem de dificile cu care ne confruntăm, dorim să vă expunem următoarele: Proiectul de Ordin 18. Deşi am făcut toate demersurile necesare şi am depus propuneri argumentate, atât pe adresa de e-mail, cât şi direct la MS, noua variantă apărută nu este nicidecum mai bună. Considerăm că acest proiect afectează grav specialitatea medicina de familie, specialitate clinică recunoscută în ţările Europei, cu un curriculum distinct şi specific. Este inadmisibil ca medici care nu au parcurs măcar cele 280 de ore de curs şi cele 15 luni de stagiu specific să poată practica medicina de familie. Considerăm că specialitatea noastră trebuie respectată de decidenţi şi aşteptăm susţinerea dumneavoastră. Întodeauna aţi susţinut dreptul la demnitate profesională al tuturor medicilor, indiferent de specialitate”, se arată în scrisoarea trimisă Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor din România, de către Societatea Naţională de Medicină a Familiei-Medicină Generală şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.
Conform unui proiect de ordin al MS, aflat în dezbatere publică, pe siteul www.ms.ro, mediciii de familie vor fi obligaţi să asigure asistenţă medicală permanentă – zi şi noapte, inclusiv sâmbăta şi duminica. Modul de abordare a subiectului îi revoltă pe medici, fiindcă MS vrea să le impună munca forţată. Medicii susţin că nu refuză ideea permanenţelor, ci felul în care MS nesocoteşte promisiunea de consultare, dreptul la odihnă al medicului sau încercarea de a impune munca forţată. “Sarcina asigurării de servicii medicale în regim de permanenţă nu este numai a medicului, ci şi a primăriilor, a DSP-urilor. Comunitatea locală aleasă de cetăţeni ar trebui să asigure, sub impunerile unui contract: sediu cu utilităţi plătite, plata asistenţei medicale cu sporurile legale de noapte sau sărbători, îngrijitoare şi pază. Cum putem afirma că plata este ca în garda de spital, dacă din aceeaşi sumă, medicii de familie ar trebui să asigure sediu şi să plătească  lumina, căldura, apa, plata personalului medical şi auxiliar, a consumabilelor? DSP trebuie să fie obligată să asigure dotarea minimă şi trusa de urgenţă”, se mai arată în scrisoare.

 

Comentarii

comentarii