Acasă Eveniment Medicii de familie din Timiş spun că sunt obligaţi să încalce Jurământul...

Medicii de familie din Timiş spun că sunt obligaţi să încalce Jurământul lui Hipocrat

DISTRIBUIȚI

“Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţia sacră. Voi menţine, prin toate mijloacele, onoarea şi nobila tradiţie a profesiunii de medic. Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană, de la începuturile sale, chiar sub ameninţare şi nu voi utiliza cunoştinţele mele medicale contrar legilor umanităţii. Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare!”, aşa sună o parte din Jurământul lui Hipocrat, pe care fiecare medic trebuie să îl depună, la începutul carierei. “Cum vom spune NU pacienţilor?!”

Dr. Claudia Iftode, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Timiş, a declarat, joi, 10 februarie, că doctorii de familie sunt obligaţi să încalce Jurământul lui Hipocrat de către actualele norme juridice şi legi impuse de către autorităţile medicale ignorante şi indiferente la suferinţa bolnavilor. “Medicii de familie, primii intraţi în reformă, în 1999-2000, au fost aleşi de către pacienţii lor şi au o relaţie medic-pacient consolidată de ani şi ani. Cum vor putea spune pacienţilor lor că NU pot să le dea reţete compensate sau gratuite, pentru că nu mai au “buget orientativ” (plafon) sau că sunt în afara celor 20 de consultaţii –prin aceste 20 consultaţii pe zi, îngrădindu-se, de fapt, accesul pacienţilor la medicul lor de familie. Celor cu pensii de peste 740 lei li s-a impus plata asigurării de sănătate. Ce vor face dacă se va introduce şi co-plata? Practic, se limitează accesul la sănătate, iar medicul de familie nu mai poate să-şi ajute pacienţii, oricât ar fi trudit 10 ani să le monitorizeze boala, să-i consilieze, să-i investigheze, să-i îngrijească, împreună cu alţi medici specialişti”, a precizat dr. Iftode.

Medicii nu vor falimentul

Însă, situaţia este şi mai gravă. Un contract semnat de către cabinetul de medicina familiei cu casa de asigurări, pe doi ani, 2011-2012 , înseamnă nu numai că veniturile cabinetului vor scădea drastic, încât multe cabinete se vor închide, dar pacienţii vor ramâne fără medicul lor ales. Cele care vor rămâne la limita de supravieţuire nu vor mai putea funcţiona. Prin urmare, vor fi concediate asistentele sau vor pleca singure în alte ţări. Cabinetul nu va mai avea telefon fix, iar pacienţii vor trebui să sune pe mobil. Nu va fi asigurată căldură, iarna, iar starea de confort fizic şi psihic, atât de necesară desfăşurării unei consultaţii medicale de calitate, va fi profund afectată. “Mă angajez solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii. Aşa am jurat. Noi vrem să rămânem în ţară noastră. Aici să fie umanitatea căreia să-i consacrăm viaţa. NU vrem o altă umanitate, din alte ţări şi zări. Nu înţelegem de ce noi, copiii noştri, pacienţii noştri, toţi, trebuie să plecăm pentru ca o relaţie firească medic-pacient, conform acestui jurământ sacru, atât de drag nouă, să-şi păstreze toată încărcătura de sute de ani?!”, se întreabă dr. Claudia Iftode.              

 

Comentarii

comentarii