Acasă Actualitate Medicii de familie din Timiș nu vor să ajungă ”carne de tun”,...

Medicii de familie din Timiș nu vor să ajungă ”carne de tun”, în pandemia COVID19

DISTRIBUIȚI

În condițiile în care nu au echipamente de protecție adecvate și nici sprijin de la autorități, medicii de familie din Timișoara sunt revoltați că s-a propus ca ei să trateze pacienții infectați cu coronavirusul SARS-COV2.

Ei acuză că au ajuns ”carne de tun” ieftină, în această pandemie nebună de gripă chinezească COVID19!

”Acum să ni se ceară să tratăm infectații Covid19 cu simptomatologie minoră fără echipamente de protecție adecvate este strigător la cer!

Când este vorba de a ne obligă să facem ceea ce alții nu mai vor să facă sau nu mai pot să facă, își amintesc de medicii de familie și atunci și noi facem parte din sistemul public de sănătate.

Atunci când noi solicităm ceva și nu atât pentru noi, cât pentru pacienții noștri ni se spune căsuntem privați și nu se poate, nu permite legea!”, atenționează dr. Elisabeta Spătaru.

Totuși, dacă țara o cere și ei vor fi tratați cu respect și vor fi echipați corespunzător, nu ar refuza să îi trateze pe pacienții cu COVID19.

”În condițiile în care vom fi dotați cu echipamente corespunzătoare care să nu ne pună viață în pericol, să nu devenim la rândul nostru vectori de infecție pentru pacienți, să nu ajungem să intrăm în izolare și să închidem cabinetele cu consecințe pentru pacienții care rămân fără medic, vom acceptă să prestăm și acest serviciu, care ar trebui renegociat ca punctaj!

În situația actuală, fără echipamente corespunzătoare, am deveni “carne de tun”. Medicul de familie carne de tun. Pentru orice problema sunt depășiți, fie ele și birocratice, așa cum sunt documentele necesare eliberării concediului medical pentru cei care au fost în izolare sunt plasate de la DSP la medicul de familie.

Asta se întâmplă, deși acesta nu este informat despre pacienții lui dacă a fost luat în evidență la DSP.

Acum, în situație de urgență, s-a putut să se aprobe să prescriem medicamente și fără reînnoirea scrisorii medicale, fiindcă medicii dealtă specialitate nu mai lucrează, acum putem să ne tratăm bolnavii așa cum am învățat, acum și-au amintit de noi.

Da, noi medicii de familie suntem în cabinete în programul de lucru, bolnavii cronici nu rămân fără rețete, vaccinăm copiii, consultăm telefonic cazurile de infecții respiratorii, monitorizăm telefonic izolații la domiciliu și consultăm în cabinet și la domiciliu pe cei care nu prezintă suspiciune de infectare Covid19”.

Despre dificila problemă a echipamentelor de protecție clasice, dr. Spătaru a adăugat:

”Ni se termină mănușile, măștile, dezinfectanții și nu găsim. Pe situri sunt prețuri de speculă, inaccesibile pentru noi, pentru o perioadă mai lungă, 100 mănuși=50 perechi, 350 fără tva, gel dezinfectant mâini 5litri -1200 lei, dezinfectant pe baza de alcool 5 litri, 500 lei și tot așa. Prima măsură ar fi stoparea speculei!”.

Comentarii

comentarii