Medicii de familie din mai multe județe amenință cu declanșarea protestelor, nemulțumiți de faptul că Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate pregătesc, de la 1 februarie, reducerea veniturilor cabinetelor de medicina familiei și a celor de specialitate cu practică independentă.
Luni dimineață, membrii Patronatului Medicilor de Familie din Timiș vor picheta sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Nemulțumirile lor sunt legate de modificarea Contractului Cadru care va intra în vigoare începând cu luna viitoare, scrie antena3.ro.
Mai exact, aceștia se plâng de diminuarea punctului de servicii, eliminarea sporului rural, acordarea celor 20 de procente medicilor primari și, desigur, faptul că, odată aplicate aceste modificări ale contractului cadru, salariile multora dintre ei vor fi diminuate chiar și cu 30%.
În plus, medicii de familie susțin că și ei ar trebui încadrați alături de medicii și asistenții din spitalele din țara noastră, cei care solicită salarii mult mai mari.
Aceștia susțin că, dacă revendicările lor nu vor fi luate în seamă, vor renunța să mai lucreze cu Casele județene de asigurări de sănătate, lucru care i-ar determina pe pacienți să plătească toate consultațiile din propriul buzunar.
Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul CNAS, de la 1 februarie 2024 ar urma să intre în vigoare un Ordin care prevede că valoarea unui punct per capita pentru medicii de familie va fi de 7,7 lei, iar a unui punct pentru servicii acordate pacienților de 6,2 lei, în timp ce consultațiile în policlinici vor fi plătite cu 3,3 lei/punct (în funcție de specialități, o consultație este punctată în prezent cu 2 până la 40 puncte).
Aceste valori sunt mult sub cele practicate în prezent, în baza contractului – cadru încheiat între CNAS și medici pentru lunile iulie – decembrie 2023 și prelungit prin act adițional pentru luna ianuarie a anului curent. Concret, în această perioadă, un punct pentru fiecare pacient din lista unui medic de familie este plătit cu 12 lei, un punct pentru servicii în cabinet cu 8 lei, iar unul pentru servicii în policlinică cu 4,5 lei.
În 2022, un punct per capita era plătit cu 10 lei, iar un punct pentru consultațiile în cabinetele medicilor de familie și în policlinici cu câte 4 lei.
Dacă Ordinul va intra în vigoare, de la 1 februarie tarifele plătite de CAS ar urma să fie cu circa o treime mai mici.
„În această situaţie extremă, când pe siteul Casei Naţionale de Asigurări, pe transparenţă decizională stau deja punctajele prin care se confirmă reducerea cu 30-40 la sută a veniturilor cabinetelor medicale de medicină de familie şi ambulatoriul de specialitate… sigur că a trebuit să luăm atitudine. Jumătate din cabinetele medicilor de familie riscă să intre în faliment, iar cealaltă jumătate nu vor rezista în situaţia în care numărul de pacienţi va creşte consistent. Practic, punctele s-au înjumătăţit, au scăzut de la 15 la 8, respectiv de la 10 la 7. Practic, 30 la sută din punctaj s-a redus, iar asta înseamnă o reducere semnificativă a veniturilor. Cabinetele au angajaţi, nu le putem scădea salariile, sunt asistentele noastre medicale… Cine va suferi? În primul rând medicul care nu e remunerat, e inflaţia de 2 cifre, cresc taxele şi impozitele. Prin această subfinanţare intrăm în faliment. Acum ne înjumătăţeşte acest venit sau scade cu cel puţîn 30% pe medicină de familie şi cu 27% per ambulatoriu de specialitate, care sunt segmentele medicale cele mai ieftine din sistem, sunt interfaţă sistemului medical. Aici pacienţii au posibilitatea să se trateze din toate colţurile României, şi ne referim la medicii din rural care vor fi direct afectaţi şi nu vor rezista în aceste condiţii financiare”, a declarat medicul Mihai Iacob, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Timiş.
Medicii de familie şi din ambulatoriu aşteaptă să fie chemaţi la negocieri.
„Măsurile vor duce la desfiinţarea medicinei de familie în zona rurală, pentru că nimeni nu-şi va mai permite să ţină cabinetul. Suntem nemulţumiţi, sperăm că la negocierile cu cei de la Casă Naţională de Sănătate, am depus către prim-ministru, către ministrul de Finanţe cereri să ne primească la negocieri, dacă nu se vor soluţiona, şi punctele nu vor rămâne că până acum, de la 1 februarie, medicii de familie nu vor semna noul contract cu scăderea punctelor. Nu vor mai exista medici de familie, noi suntem 10.000, cu asistente 20.000, România nu va mai avea asistenţă medicală. Vor exista România săracă şi România bogată. România bogată va putea merge în privat, România săracă va muri. Asta e realitatea. Cei de la guvern vor să ne întoarcă la veniturile din 2018, dar noi suntem în 2024 când toate au crescut”, a precizat medicul Koussini Alina, preşedinte al Patronatului Medicilor de Familie Timiş.
Comentarii
comentarii