Acasă Actualitate Medicii de familie din toată țara reuniți la Timișoara au cerut debirocratizarea...

Medicii de familie din toată țara reuniți la Timișoara au cerut debirocratizarea sistemului și dreptul la negociere

DISTRIBUIȚI

Medicii de familie se confruntă cu 10 probleme grave de mai mulți ani, printre care se numără blocajul sistemului informatic zilnic, birocrația infernală, subfinanțarea cronică, deficit mare de doctori, pensii de 800 lei -1400 lei, dar și interzicerea dreptului de negociere a contractului cadru.

Doctorii au de făcut 12 registre, 5 formulare de rețete, trei formulare de bilete de trimitere și 18 documente raportări și rapoarte.

Prin urmare, doctorii au fost transformați în birocrați, cu riscul major de a fi și deprofesionalizați.

Prin urmare, fiindcă situația a devenit tot mai dificilă, iar statul și sistemul le pun tot mai multe piedici cu riscul de a-și închide cabinetele, Uniunea Patronatelor Independente din Medicina de Familie a organizat, sâmbătă 13.07.2019, o amplă dezbaterea cu tema “Împreună salvăm medicina de familie”, la hotelul Timișoara.

La întâlnire au fost invitați deputați, senatori din comisiile de sănătate, din Comisia de muncă a Parlamentul României, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai Colegiului Medicilor din România și ai tuturor organizațiilor medicilor de familie din Timișoara și din întreaga Românie.

Cu acest prilej, dr. Elisabeta Spătaru, vicepreședinta Patronatului Medicilor de Familie din Timiș, a declarat:

”Am fost privatizați fără să fim întrebați. Acum ni se reproșează legat de pensii că nu am cotizat suficient, dar noi în 20 de ani nu am făcut decât să subvenționăm acest sistem medical, renunțând la venitul nostru, ca să poată funcționa cabinetul.

Problema cea mai dureroasă este că acest sistem şi casa nu ne lasă în profesia noastră decât aceste puncte reduse printr-un contract cadru, o casă care este o bancă îmi limitează inclusiv profesia de medic.

Am ajuns după zeci de ani de muncă să nu pot profesa cum trebuie și să aplic pacientului meu toate cunoștințele acumulate de-a lungul anilor.

Mă încorsetează un contract care mă obligă să îmi plimb pacientul la diverși alți medici ca să obțin niște hârtii – acele scrisori medicale ca eu  să prescriu un tratament sau să îl trimit la o investigație.

Acest sistem ne-a împins prin birocrație și prin îngrădirile lui la deprofesionalizare.

Să facem bilete de trimitere ca să asigurăm ce? Consultația unui alt specialist care ce face? Îl trimite mai departe să facă un RMN când puteam eu să îl trimit și să dau un diagnostic.

Nici măcar economic nu gândesc cei de la casă care fac acest contract că este mult mai benefic și pentru pacient și pentru economica sistemului să îmi lase pacientul să îl rezolv de la A la Z, până unde pot ca medic de familie care de fapt sunt un medic generalist”, a spus dr. Spătaru.

Doctorii susțin că CNAS este principalul vinovat în sistem fiindcă le bagă în contract restricții mari și îi și amendează dacă nu le respectă, dar acestea sunt inutile și ilegale, fiindcă iau drepturile medicului de familie și nici pacientul nu este respectat.

De aceea doctorii au solicitat ca CNAS să elimine din contractul cadru restricțiile împovărătoare, debirocratizarea (și să introducă) dreptul medicilor de familie de a participa la negocierea contractului cadru.

Salariul de baza nu cuprinde gradul şi sporul. În urma analizei medicii de familie au solicitat 100 la 100 dublarea pentru ca domeniul să poată funcţiona, dar această dublarea s-a rezumat la 14% din fondul național.

Peste 70 la suta dintre medici au 14.000 – 17.000 lei venit mediu pe cabinet. Suma insuficientă pentru întreținere și salarii, iar cabinetele au nevoie de minimă dotare care ar asigura o eficiență a actului medical, iar pacienții nu ar trebui să mai fie trimiși către alte cabinete și medici. Aici sunt în vedere în primul rând bătrânii și pacienții greu deplasabili.

Foarte mulți medici de familie rămân în mână  cu maxim 2.000 lei din care plătesc taxele, iar suma se micșorează la 1.500 lei. 

Doctorul Adi Darabanțu a prezentat succint situația prin care trece medicina de familie din România:

”Medic am fost până în 1998. Până când nu a apărut casa de asigurări și contractul cadru. Până atunci eram respectat și de pacient, îmi făceam și meseria, fiindcă aveam cunoștințele necesare.

De la 1998 încoace, apare contractul cadru cel care reglementează funcționarea medicilor de familie. Atunci contractul cadru avea trei patru pagini și era cât de cât valabil. Acum acest document a ajuns la 500 de pagini.

Dacă până în 1998, venea pacientul la medicul de familie și pleca rezolvat, dar casa de asigurări și toate guvernele care au venit după au considerat că medicul de familie este din ce în ce mai tâmpit și s-a ajuns la o birocrație extremă.

A crescut extraordinar segmentul de medicină de ambulatoriu, care nu există nicăieri în lume decât într-un procent foarte mic.

Nu am auzit nicăieri în România să se vorbească de numărul de morți evitabil la mia de locuitori, unde un sistem sanitar normal îl putea evita.

Cea mai rentabilă ramură este medicina de familie, într-un stat normal.

Cu 15% din banii alocați sănătății se rezolvă 80% din probleme dacă medicina de familie este lăsată să funcționeze cum trebuie. Cel mai hiperdezvoltat segment în sistemul medical românesc – care nu își are rostul – este cel al ambulatoriului.

În lumea civilizată segmentul acesta aflat între medicina de familie și spital, adică ceea ce nu poate să rezolve medicul de familie și nu necesită internare este de 5%, în rest rezolvă medicul de familie.

Dacă se dorește să se meargă în continuare pe acest sistem care face din medicul de familie un bun birocrat, atunci vă urez succes. Vă veți scăpa de 60% din medicii de familie!”, a atenționat dr. Darabanțu.

Comentarii

comentarii