Acasă Actualitate Medicii îi îndeamnă pe români să se protejeze singuri împotriva gripei pandemice...

Medicii îi îndeamnă pe români să se protejeze singuri împotriva gripei pandemice până la apariţia vaccinului anti-AH1N1

DISTRIBUIȚI

Rata de mortalitate poate ajunge la 2,5%, în cazul gripei pandemice

“Măsurile de protecţie împotriva gripei AH1N1 trebuie să le luăm toţi. Sunt măsurile generale, ce vizează toată populaţia ţării, nu numai a judeţului Timiş. Apariţia celor câteva focare în ţară de gripă aşa-zis porcină este un semnal de alarmă şi pentru Timiş, pentru că, în contextul în care populaţia circulă, există pericolul să apară gripa cu noua tulpină de virus şi la noi în judeţ. Fiindcă până la această dată nu avem încă vaccinul antigripal pandepic, trebuie să ne ferim noi”, a declarat Viorica Dumitru, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş. Ministerul Sănătăţii a transmis că acest comitet de coordonare pentru gripă a decis că de luni, 2 noiembrie, toate unităţile spitaliceşti vor intra în carantină, ceea ce înseamnă că vor fi limitate vizitele la bolnavi şi va fi restricţionat numărul aparţinătorilor care vor avea acces în spital.

Trebuie evitată automedicaţia

Medicii îi atenţionează pe timişoreni să respecte recomandările de prevenţie împotriva gripei AH1N1, cu privire la igiena personală şi recomandă, îndeosebi, evitarea aglomerărilor umane. În cazul apariţiei oricăror simptome de viroză respiratorie, trebuie evitată automedicaţia şi este necesar consultul unui medic. De asemenea, izolarea bolnavilor la domiciliu este foarte importantă pentru limitarea răspândirii virusului. Vestea bună este că, la o populaţie de peste 20 de milioane de români, nu s-a ajuns la răspândirea intracomunitară a virusului. Reţelele de epidemiologie şi de boli infecţioase au reuşit să intervină prompt, conform protocoalelor, pentru a opri transmiterea în masă a bolii. Inclusiv în şcoli au fost create comitete de gripă, pentru a se depista imediat orice caz. Amintim că simptomele infecţiei cu virusul gripal A/H1N1 sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii: rinoree, jenă în gât, febră de peste 37 grade, stare generală proastă, ce se agravează din moment în moment, dacă nu este tratată cu medicamente. Conform declaraţiilor specialiştilor, rata de atac a îmbolnăvirilor cu A/H1N1 poate fi de 30%, la nivel mondial, iar rata de mortalitate în cazul acestor îmbolnăviri poate ajunge la 2,5%. România este încă singura ţară ce tratează toate cazurile confirmate cu AH1N1 în regim de spitalizare, o măsură asumată care s-a dovedit a fi corectă.

Vor fi vaccinaţi îndeosebi elevii şi personalul medical

“Ministerul Sănătăţii va impune măsuri suplimentare, în special în focarele existente, pentru a preveni răspândirea virusului. Vorbim, în aceste zile, despre un virus cu transmitere locală, destul de agresiv şi care se poate răspândi cu repeziciune, dacă nu acţionăm adecvat”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat. În cadrul Comitetului de Coordonare pentru gripă s-a decis iniţierea unei hotărâri de guvern, prin care Ministerul Sănătăţii să poată realoca o parte din sumele diponibile pentru achiziţia de măşti şi dezinfectanţi către achiziţionarea de vaccin pandemic. Cele 1 milion de doze ce vor fi cumpărate în regim de urgenţă vor fi utilizate pentru imunizarea elevilor din şcolile şi liceele situate în oraşele unde există focare şi personal medical. Vor fi vaccinaţi, prioritar, elevii de liceu, deoarece aceştia prezintă, prin frecventarea zonelor publice aglomerate, un risc mai mare de răspândire a virusului. De asemenea, în perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii transmite către toate unităţile spitaliceşti un nou protocol privind modul în care se va face evaluarea cazurilor A/H1N1. Cel mai grav caz de gripă porcină a fost înregistrat la sfârşitul săptămânii trecute, când a fost depistat un număr de 40 de cazuri – cetăţeni români şi străini – de  infectare cu virusul gripal AH1N1, la Hotelul Sinaia din judeţul Prahova. Numărul de cazuri la nivel naţional a ajuns la 555 de îmbolnăviri. Numai în săptămâna 26 octombrie – 1 noiembrie au fost confirmate 174 de cazuri de gripă cu tulpina nouă AH1N1. În Timiş a fost numai un caz. De la apariţia şi extinderea noii forme de gripă pandemică, la nivel naţional este aplicat Planul naţional de intervenţie pandemică şi Planul intersectorial de acţiune, bazat pe strategia reducerii la maximum a îmbolnăvirilor, până la apariţia vaccinului.
 

Comentarii

comentarii