Acasă Actualitate Mesajul prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT, de Ziua Educației 2019

Mesajul prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT, de Ziua Educației 2019

853
DISTRIBUIȚI

Cu prilejul Zilei Educației, 5 octombrie 2019, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest Timișoara, vorbește, încă o dată, despre necesitatea unei educații moderne și eficiente, despre demnitatea dascălului și despre urgentarea depolitizării structurilor învățământului public.

”Demnitatea dascălului în lumea de azi, când dreptul la educație este un pivot al societăților libere, este pe atât de importantă, pe cât este de vulnerabilă.

Până când nu vom depolitiza învățământul românesc, dascălul se va simți prea puțin respectat.

Să încercăm astăzi, de ziua Profesorului și a Educației, să ne imaginăm cât de mult am fi câștigat în ultimii 30 de ani dacă structurile învățământului public nu ar fi fost politizate prin rețelele de obediență construite de directorași, inspectori și mari inspectori generali, șefi, președinți de consilii și prin toți cei care au adus sute de schimbări în viața școlilor și a copiilor, dar nu au arătat mai deloc că ar avea alte idei, în afara obsesiei de a politiza managementul școlar.

Cetățenii europeni au astăzi alte valori, pe care se susține educația modernă, ale calității în predare și învățare, ale respectului individualității și recunoașterii performanțelor.

Cred că astăzi, pentru noi, ziua dedicată dascălilor echivalează cu aspirația noastră spre a asigura cu adevărat respectul oamenilor de la catedră, măcar pentru viitor”, este mesajul prof. Marilen Pirtea.

Comentarii

comentarii