Acasă Actualitate Meseria mai este o brățară de aur, la Timișoara?

Meseria mai este o brățară de aur, la Timișoara?

DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, 11 noiembrie, la Timișoara, europarlamentarul Maria Grapini a organizat și moderat prima dezbatere intitulată „Meseria – brățară de aur”, la care au participat reprezentanți ai patronatelor din Timișoara, ai școlilor de meserii, elevi, profesori, psihologi, seniori și șomeri, precum și reprezentanți ai instituțiilor implicate direct pe piața muncii: AJOFM Timiș și ITM.

Manifestarea face parte dintr-un ciclu de evenimente, pentru stabilirea unei baze de discuţii oficiale, în perspectiva unui învăţământ vocaţional și aplicat, atât de necesar mediului românesc, nepus în practică nici în prezent. “Având în vedere nevoia de meseriași pe piața muncii, vă propun un ciclu de acţiuni sub titulatura „Meseria – brățară de aur”, la care să fie invitați elevi, dar și liceeni, împreună cu oameni de afaceri, antreprenori, dezvoltatori din domeniile care duc lipsă de forță de muncă, pentru dezbaterea nevoii de educație vocațională, în speță, de alegerea unei meserii în funcție de vocație”, a spus Grapini.

Obiectivul principal a fost găsirea de soluții la criza de pe piața muncii din Timiș și din întreaga țară. Sala de conferințe a fost plină, iar interesul participanților, major. Au lipsit doar reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș, pe care Grapini n-a ezitat să-i taxeze pentru dezinteres. „Pe mine m-au învățat părinții că meseria chiar este brățară de aur. Mama îmi spunea așa: știi să faci ceva foarte bine, te descurci oriunde, dar chiar oriunde. În vremurile astea, observ, frecvent, n-o să-i spun repulsie, dar oricum o reținere majoră, în ceea ce privește meseriile. Toți vor să fie studenți. Nu contează că termină, după trei sau patru ani, facultăți care nu au corespondent în piață, au diplome. E un raționament profund greșit. Ne confruntăm cu o criză majoră de buni specialiști, meseriași, în foarte multe domenii, cei care mai sunt pe piață aleg lumea largă, astfel că avem o reală dificultate națională. Atitudinea noastră față de muncă e proastă, ceea ce în alte țări nu există: nu e rușine să muncești, să ai o meserie, să fii calificat într-un domeniu. Dacă nu facem ceva, concret și rapid, vom rămâne o țară în derivă, fără forță de muncă, fără perspective. Suntem cei mai generoși, aici, în România, dar toată lumea trăiește prost. Trebuie să orientăm educația spre vocație”, a declarat Maria Grapini.

Concluziile formulate în urma întâlnirii, sunt: schimbarea opticii ministeriale în privința învățământului vocațional, transformarea unor licee în școli profesionale, adaptarea programei la cerințele actuale ale pieței, certificarea meseriilor, înăsprirea regulilor privitoare la ajutorul de șomaj, certificarea calificării pentru meseriașii în cauză, direct de firma la care au lucrat, fără alți intermediari. Europarlamentarul Maria Grapini va transmite concluziile primei ediții Ministerelor Educației și Muncii și va face presiuni pentru ca acestea să se transforme în legi, norme și prevederi pentru piața muncii din România.

 

Comentarii

comentarii