Acasă Actualitate Mica unire și românii bănățeni. 162 de ani de la Unirea Principatelor...

Mica unire și românii bănățeni. 162 de ani de la Unirea Principatelor Române – Moldova și Țara Românească

DISTRIBUIȚI

În urmă cu 162 de ani, în 24 ianuarie 1859, sub conducerea liderului unionist Alexandru Ioan Cuza, a avut loc Unirea Principatelor Române (Moldova și Țara Românească).

Această unire a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Pentru Biserica Ortodoxă Română, Unirea Principatelor Române a constituit un pas important pentru recunoaşterea oficială a autocefaliei, în anul 1885, iar Unirea de la 1 decembrie 1918 a constituit un element favorabil pentru ridicarea Bisericii noastre la rang de Patriarhie, în anul 1925.

Despre aportul Banatului la unirea principatelor române dr. Vasile Dudaş, şeful secţiei de Istorie din cadrul Muzeului Banatului, a explicat:  

„Românii bănăţeni au întâmpinat şi au primit cu simpatie realizarea actului unirii celor două principate sub conducerea domnitorului A. I Cuza. În 4 martie 1866, când domnitorul vine de la Braşov la Timişoara, de-a lungul întregului itinerariu transilvănean, el a fost întâmpinat de locuitorii Banatului cu foarte multă bucurie.

În acest sens se cunoaşte că în localitatea Coşava din judeţul Timiş se păstrează clădirea unde A. I Cuza a poposit, iar la Lugoj presa vremii relatează că foarte mulţi lugojeni l-au întâmpinat cu „ropote de aplauze”.

Şi la Timişoara a fost întâmpinat cu aceleaşi sentimente, aici  cunoscându-se clădirea care l-a adăpostit timp de două nopţi, şi care este situată în centrul oraşului”.

De asemenea, în fața Inspectoratului de Poliție Timiș se află statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, unde an de an se depun coroane de flori.

Comentarii

comentarii