Acasă Politica Mihail Neamțu, propunerea creștin-democrată a Partidului Mișcarea Populară Timiș pentru Camera Deputaților...

Mihail Neamțu, propunerea creștin-democrată a Partidului Mișcarea Populară Timiș pentru Camera Deputaților (P)

DISTRIBUIȚI

Mihail Neamțu, cel care deschide lista Partidului Mișcarea Populară (PMP) Timiș la Camera Deputaților, s-a autodefinit categoric drept politician creștin-democrat. Faptul că „Banatul, la fel ca și celelalte provincii românești, a fost întotdeauna definit de un ethos central-european, puternic marcat de componenta creștină”, după cum consideră acesta, îl recomandă drept reprezentantul cel mai potrivit pentru cel mai vestic județ în Sfatul Țării. Neamțu vede valorile creștin-democrate drept profund înrădăcinate în regiune, bănățenii luptând mereu pentru păstrarea identității religioase, individuale și a dobândirii de drepturi și libertăți pentru toate populațiile de aici.

Un exemplu avut în vedere, în acest sens, de candidatul PMP ar fi Iancu de Hunedoara, descris „atletul cel mai puternic, unic al lui Cristos” de papă, după victoria obținută în fața sultanului Mahomed al II-lea cuceritorul Constantinopolului, în 1456, la Belgrad. Al doilea este Gheorghe Doja, ferm luptător pentru libertățile țăranilor asupriți de nobilii maghiari. „Nimic nu e mai neplăcut lui Dumnezeu, supremul părinte al tuturor lucrurilor, decât ca oamenii să-i înrobească pe oameni”, spunea Doja. Eugeniu de Savoia, cel care a condus trupele habsburgice la eliberarea Timișoarei de sub stăpânire otomană, sau Eftimie Murgu, revoluționarul pașoptist care a luptat pentru afirmarea și apărarea drepturilor românilor bănățeni, ar putea fi oricând alte două bune exemple.

„În iubire, mai ales, ascultarea însemnă compasiune și răbdare, în timp ce pripa este – îndeobște – necoaptă, puberă, imatură”, consideră Mihail Neamțu. Ascultarea, deci, și în înțelegerea au fost parte a spiritului timișorean care s-a manifestat inclusiv prin Marșul Învierii, eveniment care adună, în fiecare an, în a doua zi de Paște, credincioși ai tuturor confesiunilor. Acțiunea este cu atât mai importantă pentru Neamțu, cu cât cel care a lansat-o, Petru Dugulescu, i-a fost mentor în materie de politică.

„Dialogul cu Dumnezeu n-are ecou în absența liniștirii, a privegherii și a tăcerii”, este un alt mesaj lansat de candidatul PMP. O scenă antologică evocată de acesta, în care s-a simțit intens dialogul cu Dumnezeu, este cea de la revoluția din 1989, când, pe scările Catedralei și în Piața Operei, tinerii au îngenuncheat și s-au rugat Tatăl Nostru. Pentru unii dintre ei, a fost ultima dată. „Vom muri și vom fi liberi” au mai strigat, tot atunci, aceștia.

„Prin gestul lor ne-au învățat că viața și moartea contează și că, de, fapt conștiința istorică este aceea pe care o dobândim când realizăm că alegerile noastre au consecințe. În 1989 noi ne-am despărțit de totalitarism iar noi suntem, astăzi, datori să nu dezonorăm jertfa lor, având mereu în minte darul cel mai de preț pe care, prin ei l-am dobândit atunci: darul libertății”, a spus Mihai Neamțu. Astfel, și prin acel moment, consideră candidatul, timișorenii au ținut să își arate apropierea față de valorile libertate și credință. Acum, PMP-istul dorește ca timișorenii să acorde măcar votul acelorași valori, creștin-democrate, propuse de PMP.

„O cetate fără ziduri este precum sufletul împrăștiat, lipsit de paza minții. Un oraș fără lider e întocmai unui parc fără alei, unei străzi fără lumini, unui tribunal fără judecători sau unei bărci lipsite de cârmă. Vâslești în largul mării, dar fără spor și fără direcție. Un bun conducător e, pentru națiune, un luminător”, mai spune Neamțu.

(Comandat de PMP Timiș. Executat de SC Logos Consulting SRL. Cod mandatar financiar: 11200012)

Comentarii

comentarii