Acasă Actualitate Mihai, un tânăr hipoacuzic, masterand la UPT, face la imprimantă gratis viziere...

Mihai, un tânăr hipoacuzic, masterand la UPT, face la imprimantă gratis viziere anti-Covid19 pentru medicii din Timiș

DISTRIBUIȚI

Mihai, un tânăr strălucitor din Liebling Timiș, dar hipoacuzic, aflat în anul II de Master la Inginerie Medicală din cadrul Universității Politehnica Timișoara, este implicat într-o inedită acțiune de voluntariat pentru confecționarea la imprimantă a vizierelor necesare protejării medicilor de temutul COVID19.

Mihai a început să lucreze cu ceea ce avea acasă în dotare – imprimanta personală – construită de el și filamentul din stoc. Invitația la confecționare și modelul de printat le-a luat de pe facebook unde un grup de voluntari și-au dat mâna la inventat orice e necesar medicilor din linia întâi.

,,Comunicarea nu este punctul meu forte, spune Mihai, dar ceea ce fac este cartea mea de vizită”.

E clar, un hipoacuzic cu implant cohlear la varsta de 15 ani nu poate avea performanțele unui copil implantat la vârstă foarte fragedă, dar viață trebuie luată așa cum este, dând fiecare tot ce poate mai bun.

Profesorul Marius Mateaș spune despre Mihai Marghitaș: ,,Iată spiritul Timișoarei. În 2014 Mihai Marghitaș se implica într-un concurs pentru promovarea Timișoarei-Capitală Culturală și a si câștigat. Azi, același om, masterand al U.P.T. fabrică și donează viziere pentru medicii din prima linie, în luptă cu Covid19.”

Mihai a rămas pasionat de imprimante 3D și pentru lucrarea de licență. A încercat în lucrare să aducă în prim-plan ajutorul modelelor realizate cu această metodă.

Modelele au avantajul că se proiectează ușor în program CAD, sunt utile în învățământ, în laborator, în industrie, dar și în ingineria medicală.

Cu cohleea realizată la licență în mărime 1/1 și și mărită a adus în studiu acel organ al urechii care susține conductorul implantat și studiu pentru inventica. Dacă în această dată, reproducerea după RMN nu e foarte fidelă, acum el studiază în mărirea performanței. Imprimantă poate crea modele la prețuri mici la care să aibă acces cât mai mulți elevi-studenți.

Realizarea practică a temei de licență a fost recunoscută de către UPT, cu un premiul important introdus din 2018, pentru fiecare facultate. Performanță lui Mihai s-a datorat și sprijinului dat de către îndrumătorul de licență,Ș.l. dr. ing.  Antonius Stanciu.

Continuarea studiilor lui Mihai a fost prin înscrierea la licență, în același domeniu. Domnul prof. dr. Liviu Marsavina i-a acordat încredere și mai departe astfel că după anul I master a avut oportunitatea de a-și mari  experiență în domeniu prin participarea în mobilitate SEE de 2 luni, în Norvegia.

NTNU Norvegia i-a oferit lui Mihai o altă perspectiveă în printarea 3D în laboratoare performanțe, cu dascăli de marcă. Reîntors la studii, Facultatea Mecanică Timișoara a  sponsorizat constucția unei imprimante utile laboratorului, pe care a realizat-o Mihai și pe care acum o folosește la printare de rame la viziere.

O mare onoare i s-a făcut dându-i-se credit să reprezinte UPT, Mecanică, la Noaptea cercetătorilor, 2018, 2019, cu imprimantele 3D. În 2019 a prezentat o imprimantă mică și altă mare, având succes în rândul copiilor, pentru că au fost standuri active. Vizitatorii, au plecat acasă cu mici produse 3D, cel mai adesea obiecte personalizate, gratis.

 În acest context a ales să  își aducă contribuția în confecționarea de suporturi de viziere, în colaborare cu alți voluntari inimoși, precum cei din FOR.

I s-au alăturat sponsori de la Familia Kolping România și persoane fizice: Nicu, Marius, Toni, Dănuț Loghin și Adrian Idorasi. Tinerii de la Kolping (Ștefania și Bianca) au donat o parte din banii proiectului lor, cu caracter social, în a achiziționa filament pentru imprimarea ramelor vizierelor. Fiecare trebuie să-și aducă contribuția antivirus.

Vizierele au fost oferite medicilor din spitalele timișorene. Pentru că acțiunea a început în 22 martie 2020, odată cu citirea anunțului de implicare voluntară a celor care doresc, încet-încet, s-au adăugat și alți voluntari.

Astfel, Asociația Ascultă Viața a copiilor cu implant din România a donat 150 viziere confecționate în atelierul lui Mihai, cabinetelor ORL din țară. 

Acum, Institutul INCEMC Timișoara, unde Mihai este angajat și unde trebuie să își onoreze activitatea de acasă, s-a implicat nu numai în sponsorizarea achiziției de materiale pentru vizier, cât și în confecționarea unei noi imprimante, utilă creșterii producției.

,,Este o aventură care nu se știe cât va dura. Noi suntem o echipă de oameni văzuți și nevăzuți care ajutăm necondiționat. Se vede doar partea frumoasă, produsul final. Muncă, implicarea, sacrificiile, felul de a mulțumi celor care au investit în noi nu se văd se subințeleg. Mulțumim medicilor și celor care au înțeles importantă izolării, Lozinca momentului în combaterea Covid-19 este ,,Noi printăm voi stați acasă!”, este mesajul lui Mihai.

Comentarii

comentarii