Acasă Actualitate Mii de oameni prezenți la parada militară de Ziua Națională de la...

Mii de oameni prezenți la parada militară de Ziua Națională de la Timișoara – video

DISTRIBUIȚI

Mii de oameni s-au adunat în centrul Timișoarei să urmărească parada militară de Ziua Națională.

300 de militari, polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, lucrători SRI, polițiști locali, și angajați ISU defilează pe bulevardului din fața Catedralei Mitropolitane cu tehnică militară și autospecialele de intervenție. În premieră sunt prezentate 3 blindate Piranha V, de fabricație americană și asamblate în Elveția, achiziționate recent de România. De asemenea, o escadrilă de elicoptere militare survolează Timișoara.

La parada participă și membrii Asociației de Reconstituiri Istorice, care poartă echipamentul soldaților români din Primul Război Mondial. Ei sunt conduși de ”generalul Virgil Economu”, cel care s-a aflat în fruntea trupelor românești care au intrat în Timișoara în 1919.

Timișorenii mulți cu steaguri tricolore în mâini au admirat cu mare interes totul, au filmat cu telefoanele mobile și au comentat sau unii părinți au făcut îndemnuri patriotice către copii.
 
 “Iată, să nu uiți niciodată că ești româncă…!”, i-a spus o mamă tânără fiicei ei.
 
Prefectul Mihai Ritivoiu a dat citire mesajului transmis de premierul Marcel Ciolacu: 
 
“Este Ziua Națională a României, sărbătoarea tuturor românilor, o zi în care m-aș bucura să retrăim spiritul unității care i-a înflăcărat pe înaintașii noștri de acum 105 ani, înfăptuitorii Marii Uniri.
 
Prezentul ne provoacă să facem față unor situații pe care cu greu le-am fi anticipat cu doar câțiva ani înainte și care pun o lume întreagă la încercare, iar România nu este nici ea ocolită. Istoria și Marea Unire din 1918 au confirmat puterea unității noastre și, iată, avem prilejul, cu fiecare nouă provocare a prezentului, să demonstrăm că împreună, noi românii, avem puterea de a ne atinge marile obiective. Acest lucru implică eforturi din partea tuturor și, mai ales, o înțelegere a preocupărilor fiecărui român.
 
Consider că mesajul de unitate al acestei zile ar trebui să fie prezent în orice acțiune a noastră, indiferent dacă ne referim la cetățeni, societate civilă, mediul de afaceri, reprezentanți ai statului sau la clasa politică….!”
 
De asemenea, în mesajul generalului Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major General, care a fost citit la microfonul din fața catedralei, se arată:
 
 “Ne dorim să consolidăm structura de forțe a Armatei României, să dezvoltăm capabilitățile relevante pentru postura de apărare și descurajare pe flancul estic al Alianței.
 
Ne dorim o armonizare legislativă astfel încât să ne putem îndeplini angajamentele luate la summitul NATO de la Vilnius, avem foarte multe programe de înzestrare. Trebuie să facem analiza strategică a apărării, așa cum m-a mandata președintele la învestire…!”

Comentarii

comentarii