Acasă Cultura Mii de oamenii au celebrat multiculturalitatea Banatului, la Muzeul Satului Timișoara

Mii de oamenii au celebrat multiculturalitatea Banatului, la Muzeul Satului Timișoara

DISTRIBUIȚI

Sărbătoare mare a fost duminică, 2 iunie, la Muzeul Satului Bănățean Timișoara. Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș a organizat ediția a XIX-a a Festivalului Etniilor 2019, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Duminică a fost este cea mai veselă, colorată și frumoasă zi. Aerul de la Muzeul Satului mirosea a cârnați prăjiți, plăcinte și mici, iar miile de oamenii copleșiți de voie bună au venit să celebreze multiculturalitatea specifică Banatului prin intermediul obiceiurilor și tradițiilor specifice etniilor.

Au venit să fie împreună sârbi, germani, maghiari, bulgari, slovaci, rromi, evrei, ucraineni, cehi și aromâni, pentru a-și arăta frumusețea costumelor populare și să aducă pe scena Muzeului Satului Bănățean cântece și dansuri în care tradiția se păstrează vie.

Nașul acestei ediții a fost etnia rromă și pentru prima dată la Timișoara, la Muzeul Satului Bănățean, invitatul special a fost Damian and Brothers, proiect al cunoscutului artist Damian Drăghici, cunoscut în România pentru colaborările cu artiști celebri cum ar fi: Andra, Smiley, Feli, Delia sau Irina Rimes.
Pentru a intra în atmosfera festivalului îi puteți urmări pe Damian and Brothers la următorul link:

Evenimentul a urmat tipicul unei rugi bănățene în care simbolic la fiecare casă tradițională a avut loc un dans cu voie bună la care nașul acestei ediții a dat startul.

După un periplu care a trecut pe la casa fiecărei etnii, la ora 16:00 a început spectacolul în care s-a recunoscut spiritul Banatului de altădată prin intermediul cântecelor și dansurilor specifice fiecărei etnii.

Damian Drăghici reprezintă povestea unui român de succes, este un nume cunoscut pe marile scene internaționale. A cântat alături de artiști cunoscuți ca și: James Brown, Joe Cocker sau Nigel Kennedy și a absolvit Magna Cum Laude celebra Școală de Muzică Berclee din Boston. A reinventat muzica jazz cu naiul, instrumentul care l-a făcut celebru în toată lumea.

Proiectul Damian and Brothers este un nume cunoscut în România și îmbină muzica țigănească cu interpretări moderne și pline de talent în care regăsim nealterat spiritul nomad. Istoria tumultuoasă a poporului rrom a clădit caractere și oameni puternici care au pus în cântecele și dansurile lor toată tristețea și bucuria lor.

Uniunea Sârbilor din România a fost reprezentată de Ansamblul de dansuri sârbești ”Čanadske Zvezdice” din Cenad, județul Timiș.

Grupul vocal ”Shalom” a reprezentat comunitatea evreilor din Timișoara. Grupul condus de dirijorul Alexandru Fischer a interpretat melodii evreieşti în limbile ebraică, idish, ladino şi română.

De-a lungul timpului, corul a participat la numeroase festivaluri din Timişoara şi evenimente organizate în cadrul proiectelor Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Tineri şi vârstnici se întâlnesc în cadrul acestui cor creat de regretatul Rabin al Comunităţii, Ernst Newmann.

Uniunea Bulgarilor din Banat a trimis doi reprezentanți la sărbătoarea multiculturalității bănățene: Ansamblul ”Palucenka” din Dudeștii Vechi și Ansamblul ”Slavijak” care au adus cântece și dansuri populare bulgărești pe scena din incinta Muzeului Satului Bănățean.

Etnia germană a fost reprezentată de Ansamblul ”Edelweiss” din Deta, coordonat de Elena și Gherhard Șămanțu.
Participă la sărbătoarea multiculturalității și reprezentanții armânilor din Dudeștii Noi. Grupul ”Vocea Pindului” din București a adus cântecul armânesc la Muzeul Satului Bănățean, iar Victor Enache, președintele Asociației ”Cârlibana” a susțineut un moment literar în aromână.

Etnia maghiară a fost reprezentată de Ansamblul ”Kekibolya” din Sânnicolau Mare care a adus la Muzeul Satului Bănățean costume maghiare din zona de câmpie la care comunitatea locală a contribuit atât din punct de vedere financiar (Serviciul de Ajutor Maltez, coordonat de Maria Keresturi a oferit o sponsorizare pentru achiziția materialelor), dar și efectiv, costumele fiind croite și cusute de femei pricepute din Sânnicolau Mare care cu dragoste pentru copiii lor au cusut motive vechi pe costumele pe care le veți putea admira.

Ucrainenii din Banat au venit mai ales din zona Maramureșului și a Bucovinei. Migrația lor a început în timpul Imperiului Austro – Ungar la sfârșit de secol XIX și început de secol XX. În Banat au înființat satele: Copăcele, Cornuțel – Banat sau Zorile, sate care există și astăzi.

În județul Timiș trăiesc peste 7000 de ucraineni, denumiți ”rusini”, ”ruteni” sau ”huțuli”.

Comentarii

comentarii