Acasă Eveniment Mii de profesori din Timiş – obligaţi să-şi amâne procesele pentru salarii...

Mii de profesori din Timiş – obligaţi să-şi amâne procesele pentru salarii decente…

DISTRIBUIȚI

Funeriu face economii cu drepturile dascălilor

Stupoare în Timiş, după ce zeci de şcoli au fost bombardate, luni, cu cereri pentru amânarea proceselor. Este vorba de procesele intentate de sindicate în numele dascălilor, în care se cer drepturile salariale prevăzute de aproape uitata Lege 221 din 2008. Această lege prevedea majorarea salariilor profesorilor cu aproximativ 33%. Hârtiile, primite de la Ministerul Educaţiei, au fost trimise în teritoriu de Inspectoratul Şcolar Timiş. Sute de procese au fost câştigate în instanţă pe Legea 221 şi alte sute sunt încă pe rol, în Timiş. 

Nebunia s-a iscat după ce procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a promovat un recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru aplicarea unitară a Legii 221 din 2008.

Virgil Popescu: „Mii de dascăli din Timiş sunt afectaţi de această decizie absurdă”

Liderul celui mai mare sindicat din învăţământul preuniversitar timişean, Virgil Popescu, a ieşit la atac şi susţine că mii de dascăli din judeţ îşi vor pierde drepturile elementare, în urma acestei mişcări de comando a Ministerului Educaţiei. La solicitarea Ministerului Educaţiei, zeci de unităţi şcolare din Timiş au primit, la începutul săptămânii, un model de cerere către instanţele de judecată, în care să solicite amânarea judecării proceselor pe care le avem în desfăşurare, îndeosebi pe Legea 221, cu creşterile salariale. „Mii de dascăli din Timiş sunt afectaţi de această decizie absurdă. Ministerul încearcă să amâne plata salariilor conform unor hotărâri judecătoreşti şi să le tergiverseze pe altele. Ministerul face orice numai ca să nu plătească banii, iar oamenii să nu beneficieze de drepturile stabilite legal de instanţele de judecată”, ne-a spus liderul Sindicatului „Spiru Haret” Timiş. Virgil Popescu susţine că aceste cereri de amânare către tribunal nu ar trebui trimise. El mai spune că aceste amânări ar prelungi procesele cu cel puţin un an de zile.

Lobază: „Oamenii nu trebuie să se sperie”

Sindicaliştii de la Federaţia Educaţiei Naţionale nu se alarmează de iniţiativa ministrelui şi le transmit un mesaj clar dascălilor: „Nu aveţi de ce să vă speriaţi”… „Ministerul Educaţiei a solicitat directorilor să depună aceste amânări la tribunale, pentru a aştepta pronunţarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în privinţa cererii recursului pe Legea 221, făcută de procurorul general al României. Se aşteaptă o decizie, care va fi mai mult sau mai puţin politică şi care să-i scoată din impas, după ce au pierdut foarte multe procese pe această lege. Într-un fel, este normal să se aştepte decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, aşteptăm şi noi ca Înalta Curte să reconfirme ce au confirmat toate instanţele, că avem dreptate şi să oblige guvernul la plata drepturilor pe Legea 221. Oamenii nu trebuie să se sperie, este o procedură juridică şi atâta tot”, ne-a spus Marius Lobază, secretarul executiv al Federaţiei Educaţiei Naţionale Timiş.

 

 

Comentarii

comentarii